Препоръки към водачите на МПС през зимния сезон

Снимка activeoutdoor.bg

Не пестете време за пълната изправност на автомобила!
Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина или особено на ляв фар, създават голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани, светят ниско и осветяват платното на по-късо от необходимото разстояние – това многократно увеличава риска да не забележите навреме и блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Погрижете се:
- Да си осигурите подходящи (зимни) гуми с добър грайфер;
- Да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките – крайно важни за видимостта отпред;
- Да си осигурите вериги против боксуване, които трябва да бъдат в багажника от началото до края на зимата;
- Да проверите изправността на отоплението и устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло;
да поддържате зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло;
- Да проверите концентрацията на антифриза в охладителната система.

Изберете скорост, която ще ви позволи да спрете в зоната на видимостта
При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират пешеходец с тъмни дрехи, който се движи неправилно отдясно по платното или неправилно движещ се велосипедист, без светлоотразител и изправен фар на велосипеда. Много е вероятно да застигнете каруца, почти незабележима, поради липса на фенер и светлоотразител или защото светлоотразяващата й сигнализация е закрита от товара. Изберете такава скорост, която да ви позволи да спре в зоната, осветявана от фаровете. Преди разминаване с насрещно движещи се автомобили, ви се е случвало да сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до разминаването. Само с такова “презастраховане” си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирки на обществения транспорт
Те са места с висока концентрация на злополуки с пешеходци. Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната му броня, без да се огледат. Затова, преди спирката непременно намалете скоростта и задължително скоростта и увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус. Когато настилката е хлъзгава и заледена, се движете още по-бавно. С повишено внимание очаквайте внезапната поява пред автомобила Ви на възрастни пешеходци или деца, които също са нестабилни на хлъзгавото платно.

Намалете скоростта при хлъзгава настилка
При управление на автомобила по хлъзгава настилка /скреж, лед или утъпкан заледен сняг/, при застигане на пешеходец, дете, които вървят по платното, поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта, защото всеки момент те биха могли да се подхлъзнат и попаднат пред автомобила.

При наводнено платно намалете значително скоростта
При валеж от дъжд мокрото платно поглъща до голяма степен светлината от фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани – към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още 10 км, в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. При висока скорост по наводнено платно и износени гуми, рискувате да попаднете в аквапланинг – автомобилът става неуправляем, носейки се като на ски върху водния клин между асфалта и гумите.

Не се движете с опасна скорост в “тъмната зона”
Когато превключвате от дълги на къси светлини при разминаване с насрещен автомобил, непременно намалете скоростта. Насрещните фарове намаляват видимостта Ви и при разминаване попадате в така наречената “тъмна зона”. В нея имате видимост на съвсем късо разстояние пред автомобила. Намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете в случай на препятствие, превозно средство или човек, оказали се в “тъмната зона” пред автомобила Ви.

Не бързайте да превключвате на къси светлини твърде отдалече
Ако преди разминаване водачът на насрещния автомобил превключи прекалено отдалече от дълги на къси светлини, по-добре не последвайте примера му веднага, тъй като ще се наложи да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Предвиждайте попадането в коварни, хлъзгави участъци
В късната есен настилката сутрин често е покрита със скреж или слана. Гъстата мъгла и заскрежените дървета в студено време са предупреждение, че всеки момент можете да навлезете в заледен участък. Мостовете се заледяват по-рано в сравнение с други участъци от пътното платно, поради въздушните течения. Най-правилно за Вашата сигурност е, при очакване за хлъзгав участък да се движите предпазливо и да намалите скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачки, а намалявайте скоростта, с помощта на двигателя, като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред Вас и не предприемайте изпреварвания.

Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове
Когато при отрицателни температури управлявате автомобила по общо суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост. Има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност изведнъж да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго. Ако попаднете върху лед най-неправилното е да задействате внезапно спирачките и да отнемете изведнъж газта – така можете да загубите управление над автомобила. Правилно и безопасно е да запазите самообладание и постепенно, плавно да намалите скоростта, при включена предавка.

Преди всяко зимно пътуване се осведомявайте предварително за прогнозата за времето и следете информацията за пътната обстановка
Ако се предвиждат обилни снеговалежи и маршрутът преминава през планински райони и ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен – по-добре е да отложите пътуването, ако то не е наложително.

Не потегляйте на път при прогноза за усложняване на времето и обилни снеговалежи!
Още при първите по-обилни снеговалежи още се получават големи затруденния за движението, образуват се колони, налага се водачите и спътниците им да престояват часове в задръствания. Затрудненията се дължат по-често на неподготвени за зимата автомобили, с износени летни гуми, без вериги против буксуване. Голяма част от пътуващите бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, неподготвени за усложения на метеорологичните и пътни условия. Опитът показва, че през зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи и храна за всички в автомобила. Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби ще ви изтегли само до първата отбивка, за да не пречите на движението. Ако се наложи теглене на по-дълго разстояние, то ще стане стане срещу заплащане.

Не образувайте задръствания заради нетърпеливост!
Ако се застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път или при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за Вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте както останалите. Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и …задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им и за Вас. Причината за колоната може да е катастрофа, закъсали автомобили или регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Изпълнявайте указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и не навлизайте в участъци при ясен знак, че това не е разрешено.

Не отлагайте подготовката на автомобила за зимни условия
Не се настройвате погрешно, че зимата, заледяването и първият сняг ще дойдат през декември. През последните няколко години първият сняг пада още през първата седмица на ноември, а тя вече дойде.
Навреме подменете летните гуми със зимни и се снабдете с вериги за сняг.

Отдел “Пътна полиция”
ГД “Охранителна полиция”

-

сподели бутон

1 коментар on “Препоръки към водачите на МПС през зимния сезон”

  • П. ИВАНОВ wrote on 15 ноември, 2010, 11:37

    За изгоряла къса светлина на десния фар ме спряха от движение и акт 150 лв.В нито една Европейска държава не съм чувал за такава санкция,даже и да я има във закона за движение.Случвало ми се е да  ме спрат в Испания,Италия,словения и германия за същия проблем или за халогени и винаги е било само предупреждение.Поздравления за добре свършената работа на полицаите от 3-то РПУ -ВАРНА.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн