Тръгна делото срещу турския шофьор Али Саръ, убил шестима на пътя

700 старозагорци настояват с подписка за бърз и справедлив процес за тежката катастрофа на 6 март 2009 г.

Старозагорският Окръжен съд даде ход на делото срещу Али Саръ, обвинен за тежката катастрофа на 6 март 2009 г., при която загинаха четирима дванайсетокласници от ГПЧЕ “Ромен Ролан” и две румънски гражданки. Делото ще продължи да се гледа и днес.

Още в началото на вчерашното заседание пред съда бе представена подписка от 700 старозагорци, настояващи за бърз и справедлив процес. Съдебното заседание обаче се забави с близо 15 минути заради адвокатите на потърпевшите, които не бяха облечени в тоги. По-късно се появи друга пречка – липсата на преводач от румънски език.

Разпитът на явилите се свидетели премина драматично. Споменът за трагичната случка отново върна лентата назад и дори разплака румънеца Георге Аврам, пътувал в катастрофиралия автобус. Близо час продължи препитването, като през цялото време той настоятелно обясняваше, че не помни много, защото е спял през почти целия път от Букурещ до Стара Загора.

В спор прерасна и разпитът на свидетеля Тодор Иванов, който дори бе обвинен в измама от адвоката на подсъдимия. Бившият вече пътен полицай разказа, че два дни преди катастрофата е съставил акт на Али Саръ за превишена скорост. Тогава по път Бяла – Русе турският шофьор е засечен да се движи с 31 км/час повече от разрешеното.

Исмет Барокчу, един от собствениците на превозващата фирма “Стар Туризъм”, обясни, че автобусите са имали специални устройства – тахографи за ограничаване на максималната скорост. На местопроизшествието обаче не са били намерени нито тахограф, нито застраховката на превозното средство! Оправданието на Барокчу бе, че устройствата и документите са били в чанта, която е била открадната. Ден след инцидента турският бизнесмен е бил на мястото на катастрофата и дори забелязал празни бирени бутилки. Прокурорът по делото Алексей Ангелов заяви, че Барокчу си противоречи с предишните си показания в полицията.

Според обвинителния акт, Али Саръ е причинил по непредпазливост смъртта на четирима дванайсетокласници от Езиковата гимназия и две румънски гражданки. Наказанието, което грози турския шофьор, е от 5 до 15 години лишаване от свобода. Според прокурор Ангелов, ако автобусът се е движел с обозначената скорост 50 км/час, е щял да се размине с леката кола. Петорната автотехническа експертиза е категорична, че инцидентът е заради високата скорост на автобуса. Той се е движел със 105 км/час, при ограничение 50 км/час. Нито загиналите 18-годишни момчета, нито шофьорът на автобуса са били употребили алкохол.

Досега делото бе отлагано на два пъти заради неявяването на свидетели, както и непознаването на обвинителния акт от подсъдимия Али Саръ.

Ани КОСТОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн