Намерили соя в кренвиршите на “Кен” по стандарта “Стара планина”?

Кренвирши “Кен”. Снимка ken.bg

При изследване на проби от продукти „Стара планина” в търговската мрежа е установено наличие на соя. Това обяви на извънредна пресконференция министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от агенция “КРОСС”. Продуктите са карначе на фирма „Сами -М” – Перник, колбас „Майстор Цвeтко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД – Враца, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен” – Стара Загора, след направен двоен лабораторен анализ, ветеринари са констатирали съдържание на соя.

Три от фирмите са големи и с наложено име на пазара. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите (АМБ), като един от тях е и член на Управителния съвет на АМБ, обясни министърът. За налагането на марката „Стара планина” на пазара работихме съвместно с асоциацията. Не съм очаквал точно тези фирми да го направят, обяви министър Найденов. Той каза, че незабавно ще им бъде отнет лицензът за производство по стандарта „Стара планина”, което ще бъде пример за другите фирми в сектора да не смеят да правят подобни нарушения.

Мирослав Найденов допълни, че ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми.
Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.
Физическото присъствие и контрола в търговската мрежа работи. Така констатирахме нарушенията, каза генералния директор на НВМС Йордан Войнов. Той подчерта, че изрично не се допуска в продуктите от стандарта „Стара планина” да се влага соя.

бутон за споделяне

2 коментари on “Намерили соя в кренвиршите на “Кен” по стандарта “Стара планина”?”

  • Филми онлайн wrote on 13 октомври, 2010, 23:06

    Кремвирши вече не ям. Няма да се тровя я !

  • Бай *уй wrote on 14 октомври, 2010, 12:29

    Ами яж креНвирши тогава, като не ядеш креМвирши. Това второто сигурно е някакъв десерт с кремче.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн