Кога влиза в екплоатация ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”?

В момента 25% от ангажираните работници са от община Гълъбово

Рой Рийд

Рой Рийд

Първият блок на новата ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” ще влезе в редовна експлоатация на 15 септември, а вторият – на 15 октомври. След това централата ще бъде включена в паралел с енергийната система на страната. Това обяви на пресконференция изп. директор Рой Рийд. В момента текат проби на съоръженията, а първите количества електроенергия вече се подават към НЕК, добави той. Датата на официалното откриване на новата ТЕЦ все още нe е уточнена, но се очаква това да стане до края на годината.

Строителството на новата мощност започна в началото на юни 2006 година. Това е една от най-големите чуждестранни инвестиции у нас, общият размер достига 1.3 млрд. евро. През 2005 година AES получи приза “Инвеститор първи клас”.

Новата централа разполага с два енергоблока с по 335 мегавата мощност, разполагаемостта й ще бъде над 90 на сто, а по предварителни разчети годишното производство ще достигне 4.7 млрд. киловатчаса електроенергия. Два кулови барабанни котела осигуряват директно прахово изгаряне на лигнитни въглища. Оборудването е от най-съвременен тип и отговаря на всички европейски екологични стандарти.

За производствената дейност на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” годишно ще бъдат необходими между 5 и 8 млн. тона лигнитни въглища, в зависимост от натоварването, с което се работи. За доставката на суровината има сключен дългосрочен договор с “Мини Марица-изток”.

Изграждащото се съоръжение за депониране на отпадъци ще съхранява отпадъчните продукти от горивния процес и сероочистващите инсталации. Седемте клетки ще се изграждат, въвеждат в експлоатация и закриват поетапно, а според комплексното разрешително на компанията закритите клетки ще бъдат под наблюдение 30 години след затварянето им.

В пиковите моменти на строителството са били ангажирани до 4000 души, в момента те са 2500. След влизането в експлоатация на централата и в съоръжението за депониране на отпадъци ще работят общо около 350 души. В момента 25 на сто от ангажираните от “ЕЙ И ЕС Гълъбово” работници са от община Гълъбово, каза Рой Рийд.

Таня ИВАНОВА

-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн