Русия и Германия ще прекроят картата на Европа

3_2009_Eurussia_280Украйна ще се разпадне на три части

България – в евроклуба на приятелите на Русия

Вашингтон се безпокои от възраждащата се ос Берлин-Москва

Според италианското списание за геополитика “Лимес” (http://temi.repubblica.it/limes/), цитирано в сайта http://smi2.ru/, предстои разпад на Украйна на три части. Експертите на списанието твърдят, че това може да се случи в резултат от геополитическите изменения и световната финансова криза. В резултат, както пише изданието, на мястото на днешна Украйна ще възникнат Източна Украйна и Крим – това са Харковска, Луганская, Донецка, Днепропетровска, Запорожска и Херсонска области, които ще влязат в състава на Руската федерация; Централна Украйна – това са Черниговска, Сумска, Житомирска, Киевска, Полтавска, Винницка, Черкаска, Кировоградска, Николаевска, Одеска, Хмелницка и Черновицка области, които ще влязат в новия “Руски съюз”; и Западна Украйна – Ровенска, Лвовска, Тернополска, Ивано-Франковска и Закарпатска област, която ще се придържа към неутрален статус. Волинска област пък ще мине към Белорусия.

Както пише Limes, възобновявянето на геополитическите амбиции на Русия особено тревожи САЩ. По прогнозата на италианските експерти в рамките на този процес администрацията на Барак Обама ще се сблъска в най-близко бъдеще с две опасни за САЩ явления, в частност растящата взаимозависимост между страните от Западна и Източна Европа, а така също с разпространението на сферата на влияние на Русия отвъд пределите на бившето съветско пространство – на Балканите, в Средиземноморието, Близкия Изток, Латинска Америка и Африка.

При това най-много от всичко Вашингтон се безпокои от възраждащата се ос Берлин-Москва. Лоша новина за Обама списанието вижда в раждането на “газовия ОПЕК”, в който могат да влязат страните с най-големите запаси от синьо гориво – Русия, Иран и Катар.

“Изхождайки от тази позиция и от лидерството на Русия в “газовия ОПЕК”, Путин и Медведев, вероятно, разработват план под названието “Проект Русия”. Той предвижда възстановяването на отделни територии в състава на Руската федерация – Приднестровието, Югоизточна Украйна и Киргизия. А така също създаването на “Руски съюз” (Российский союз) – с Белорусия, Централна Украйна, Армения с Нагорни Карабах, Казахстан и Таджикистан. А също и сключване на договор за военен съюз с Узбекистан. Москва вече напълно контролира своите “военни трофеи” – Южна Осетия и Абхазия”, – пише италианското списание. След бързата победа във войната с Грузия Москва вече ясно даде да се разберат стремежите й. Това бе направено нарочно високомерно. Събитията в Кавказ недвусмислено показаха и това, че Вашингтон не може да поддържа геостратегическите последствия от разширението на НАТО.

До тези събития идеята за включването под западно влияние, парче по парче, на пространството на бившите съветски територии се базираше на теория, основана на самото съществуване на НАТО. А също и на гаранцията по защитата на новите членове или партньори. Но безразсъдството на Саакашвили направи видимо несъответствието на тези гаранции. САЩ с техния постоянно растящ външен дълг и с армия, изпитваща огромно натоварване в две войни, вероятно, вече не са свръхдържава. И обещанията за помощ към задграничните съюзници не звучат твърде сериозно.

В Европа Русия може да разчита на формирането на “приятелски клуб” начело с Германия. В него ще влязат и Франция, Италия, Испания, Унгария, Сърбия, България, Гърция и Кипър. Не бива да се изключват от сметката и многобройните партньори на Русия в Европа – Португалия, Норвегия, Финландия, Белгия, Австрия, Словения, Хърватия, Македония. За да противостоят на тази заплаха, САЩ могат да разчитат на подкрепата на страни, които условно могат да бъдат наречени врагове на Русия. Това са Великобритания, Полша, страните от Прибалтика, Румъния, Швеция, Грузия и Косово. Всичките те, освен Швеция, Грузия и Румъния, като страни, поддържащи най-силно САЩ, ще сформират в Европа така нареченото евроамериканско ядро.

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн