Празна дума (коментар по казуса “Мини Марица-изток”)

(Препечатка от днешния брой на в.”Дума”)

TMТрифон Митев*

Вече седмица публичното пространство в България се изпълва с една и съща информация – нарушения на финансовата дисциплина в мини “Марица-Изток” АД и отстраняването за това от длъжност на изпълнителния директор на мините инж. Иван Марков и на неговия заместник Гочо Христов.

Задаваме си и ние въпроса, както и в. ДУМА, и много здравомислещи хора в България, защо всичко това става толкова услужливо пред парламентарните победители сега, след като резултатите от одита са били известни още преди два месеца! И ще уволни ли някой и г-жа Тошева за същото, след като и тя носи отговорност за финансовото състояние на дружеството като член на борда на мините, освен че е шеф на Българския енергиен холдинг!

Не поемаме безпринципната защита на когото и да било, но проверките, резултатите от тях, ползването на тези резултати не може и не бива да се смесват с двуличието и политиканската услужливост.

Г-н Марков е член на Националния съвет на БСП и наш мажоритарен кандидат за 41-ото НС. Получи сумарно едни от най-добрите резултати в сравнение с други мажоритарни кандидати на БСП – доколкото изобщо може да се говори за нещо добро в тези загубени за Коалиция за България парламентарни избори.

Той е една от знаковите фигури в българската енергетика и в социалистическата партия.

И освен всички други въпроси около случая изразяваме недоумение и несъгласие с мълчанието на “Позитано” 20 и липсата на една дума по този въпрос. И за отношението на министъра-социалист и партийното ръководство към един от основните кадри в партията, както и към екипа, ръководен от инж. Марков: Иван Марков може да носи отговорност, както го е доказвал досега. Може да носи отговорност и за резултатите от нещастния одит, както и неговите колеги. Но не заслужава обругаване и сриване на достойнството му при мълчанието на висшето партийно ръководство.

Ние, членовете на ръководството на ОблС на БСП в Стара Загора и председателите на ОбС на БСП в областта, знаем, че достойнството на Иван Марков не може да бъде обезличено – неговият труд и неговия живот са гаранция за това.

Искаме истината такава, каквато е, без тя да се омаскарява от недостойни лицемерни помисли. С истината искаме и уважението към кадрите. Крайно време е в БСП да спре безсмислената трошачка на кадри – да се оставят в забвение или да научават от вестниците, че са освободени от една или друга длъжност – и то от представители на собственото си партийно ръководство, овластени по предложение на БСП и по волята на избирателите.

Отговорността на Иван Марков ще преценяват тези, които имат правомощията за това. Но и в отговорността безпринципността е недопустима, обругаването е недопустимо – обратното означава, че партийното обръщение “другарю” е празна дума.

——–

* Изразената позиция е на ръководството на Областния съвет на БСП-Стара Загора, на който авторът е председател.

share button

2 коментари on “Празна дума (коментар по казуса “Мини Марица-изток”)”

  • admin wrote on 17 юли, 2009, 0:09

    Галина Бланка (в смисъл – “цялата в бяло”), която преди час и половина видяхме по телевизията в доста аморфно състояние на духа, да вземе да даде ясен отговор на следните няколко много прости въпроса:

    1. След като вече е ясно, че през последните месеци холдингът е правил одит на мините, как резултатите от този одит (или част от тях) – дебела папка, пълна с копия от договори на държавното дружество, се озова в един предизборен щаб три дни преди вота, откъдето бяха пуснати в активна обществена употреба?

    2. Кой служител на държавния холдинг изнесе и предаде (продаде?) договорите за ползване на една по онова време извънпарламентарна партия?

    3. На каква цена?

    4. Каква е ролята на Цялата в бяло в този мил епизод от родната демократична действителност?

  • Личен приятел wrote on 20 август, 2009, 15:09

    Уважаеми Трифоне,уважаеми приятелю,позволи да познаваме Иван по добре и от теб.Но всички подминаваме това което става с него през последните години.Аз лично няма да му простя…
    (Редактирано от администратора: постингът нататък засяга твърде лични взаимоотношения, затова нека авторът му да не се засяга, но ще го прекъснем дотук.)


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн