Избираме българските депутати в Европарламента на 25 май 2014 г.

STZAGORA.NET

В 28-те страни от Европейския съюз е в ход информационна кампания преди изборите за Европарламент, които ще се състоят през последния уикенд на месец май 2014 г., съобщи днес Константин Стоянов от “Европа Директно” на работна среща с представители на медиите в Стара Загора, организирана от Областния информационен център. Това е четвъртата поредна кампания от този род след първите избори за Европейски парламент през 1999 г. – единствената институция, пряко избирана от гражданите на ЕС.

Този път има въведени нови правила: двете големи партии в Европарламента, от които се излъчва председателят на Еврокомисията – ЕНП и ПЕС, ще посочат по един свой кандидат за поста още преди Евроизборите. Известно е, че върховния изпълнителен орган на ЕС ще оглави онзи от тях, чиято партия спечели евровота. По този начин, гласувайки за предпочитаната от тях европартия, гражданите на ЕС фактически ще изберат и кой да ръководи Еврокомисията през новия мандат.

Логото на информационната кампания за Евроизборите е “Действай, съдействай, въздействай!” (“Act, React, Impact!”). Тя се води на 24 езика от 35 информационни бюра в страните-членки на ЕС. Стойността на кампанията е 16 млн. евро – по малко повече от 3 евроцента на всеки гражданин на ЕС и по малко по-малко от 4 евроцента на един избирател.

В България изборите за Европейски парламент ще се проведат на 25 май 2014 г. (неделя). На тях ще гласуваме за 17 български депутати в Европейския парламент – с 1 по-малко отпреди 4 години. Броят им е преразпределен пропорционално между страните-членки на ЕС заради включването в ЕП за пръв път и на представители и на Република Хърватска.

По време на срещата също така бе съобщено от регионалния представител на проекта на социалното министерство “Красива България” Петър Лозев, че от 29 ноември до 31 януари 2014 г. е в ход и кампания за набиране на обекти, които ще бъдат ремонтирани за общо 3 млн. лева. Минималната стойност на ремонта за един обект е 10 000 лв., а максималната – 300 000 лв. Парите на МТСП ще стигнат за около 40 обекта в цялата страна. Съфинансирането от страна на държавата е 50% за обекти до 200 000 лв., а за по-скъпите се ограничава до горната граница от 100 000 лв. За ремонт на социални заведения се поемат до 80% от разходите. Могат да кандидатстват общини, областни управители, религиозни институции, читалища и др. Ще има две класирания – първото през февруари, второто – в средата на 2014 г.

Старозагорският офис на “Красива България” е с най-много усвоени средства в страната през годините по “Красива България”. Последните обекти тук бяха два ремонта на Дома на инвалидите – за 500 и 600 000 лв., “Кучешката градинка” в парк “Зеления клин”, пространството около Неолитните жилища и дом за възрастни хора на Баните. От 2006 г. насам стартиралият през 1998 г. проект се финансира изцяло с български средства.

На работната среща управителят на Областния информационен център Петя Ацинова информира, че през двете години от създаването му Центърът е провел 172 информационни и работни срещи с представители на общността и медиите. В тях са участвали 3603-ма души. Състояли са се 25 събития с представяне на ОИЦ. Офисът на Центъра (на ъгъла на бул.”М.М.Кусев” и “Гурко” в Стара Загора, с адрес бул.”М.М.Кусев” 9) е посетен от 1015 души. Публикациите в медиите за дейността му са 686 на брой.

*

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 
#

бутон за сайт

1 коментар on “Избираме българските депутати в Европарламента на 25 май 2014 г.”

  • Belobrad Kostadinov wrote on 4 февруари, 2014, 2:23

    С лека ръка трошим една по една традициите у нас.
    Някога на 24 май освен манифестацията ставаше и празненство във всеки училищен двор. Все някак си се намираше и духова музика и деца и родители играеха кръшните български хора. В един неформален порядък се установяваха контакти между педагогическия колектив и родителите, и въобще на семействата на учениците. Винаги имаше и творческата изява на учениците, било рисунки, било други творби, артистични изяви – въобще наставаше една оригинална атмосфера, каквато само у нас в България беше традиция, и на която завиждаха навсякъде по чужбина. Тази атмосфера беше и израз на признателността на гражданите към просветните кадри за техния благороден труд.
    Днес вече само някои училища в малките населени места правят нещо в тази посока, а и дори вече някъде да пожелаят да организират нещо подобно, държавата им отряза тази възможност – 25 май избори, което значи на 24 май ще бъдат “подготвяни” училищните сгради за реализация на изборния процес и “окупацията” започва от ранното утро на 24 май.
    Празникът е почти изцяло осуетен заради едно скудоумно решение. Нелепо е, като това на Великден в градинката на черквата да насрочиш митинг, концерт или някое друго шумно събитие.
    Не зная дали някой може да приведе за аргумент поне едно смислено съображение в защита на това решение.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн