Космическото време днес (неделя): Геомагнитна буря със средна мощност

STZAGORA.NET
През последното денонощие под влияние на слънчева коронална дупка в геоефективна позиция (CH HSS-ефект) геомагнитната обстановка се активизира и достигна до ниво на геомагнитна буря със средна мощност (Kp=6; бал G2) между 3 и 6 часа българско време. През следващите три часа тя леко отслабна до ниво на слаба геомагнитна буря (Kp=5; G1).

Геомагнитната буря със средна мощност (Kp=6) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии (смущения в работата на навигационните системи на спътници, самолети и кораби). Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

Над България геомагнитната обстановка най-напред достигна до смутени нива (суббуря) между 3 и 6 ч българско време, а между 6 и 9 ч премина в слаба геомагнитна буря (местният K индекс в Панагюрище достигна бал 5).

Потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита е около обичайния фон.

В рамките на 3-дневната прогноза (8-10 декември) геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и активна. Причина за това е продължаващото влияние на слънчева коронална дупка в геоефективна позиция, а на 10 декември и поради достигане до Земята на плазмения облак, изхвърлен вчера от Слънцето. Вероятността за геомагнитни смущения (суббури) на средни ширини е 25% за утре и на 10 декември, а за малка геомагнитна буря за същите дни е по 10%.

За периода 8-10 декември радиационната обстановка, свързана със СЕЧ-потока на геостационарна орбита ще бъде спокойна.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ,
ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн