Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е сред гостите на церемонията в МВнР по повод традиционния еврейски празник Ханука

STZAGORA.NET
От 18.00 часа днес (2 декември) в кинозалата на Министерството на външните работи ще се състои церемония по запалването на свещите по случай празника Ханука (Празник на светлината – б.р.). Събитието е под патронажа на министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Специална покана от министър Кристиан Вигенин и от извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел в Република България Н.Пр. г-н Шаул Камиса Раз за церемонията тази вечер получи кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която ще бъде сред официалните гости на празничното събитие.

Програмата включва още откриване на фотоизложба “Истории от Израел. Фотографско пътешествие през душата на една нация“ и прожекция на късометражния филм “Вяра” с автор Давид Асулин.

Ханука е празник, който започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев. Той напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. Повторното освещаване на храма в Йерусалим се свързва според преданието с бунта на макавеите срещу властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени.Това е осемдневното “Чудо на светлините”, празнувано до днес като “Празникът на освещението на Храма” или “Празникът Ханука”.

За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

Подобно на християнската Коледа, Ханука за евреите е семеен празник.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн