В Стара Загора започна VI-ят Национален фестивал на руската песен на руските съотечественици в България

STZAGORA.NET

Формация "Петък, 13-ти" от Ямбол, победител във Фестивала на патриотичната песен "Альоша", изпълни песента на Шаганов и Матвиенко "От Волга до Енисей"

В Оперния театър в Стара Загора днес и утре звучат руски песни. С изпълнения на ария от операта “Йоланта” на Чайковски и романс от Римски-Корсаков на младия оперен певец от Стара Загора Дениз Иванов започна Шестият национален фестивал на руската песен на руските съотечественици в България. В него участват над 250 индивидуални изпълнители и състави от 24 града в страната.

Организатори на фестивала са СНЦ „Руски клуб и приятели”- Стара Загора, Координационният съвет на руските съотечественици в България, Федерацията „Съюз на съотечествениците”, Националното общество “Заедно с Русия”, Правителството на Москва и Община Стара Загора.

Фестивалът бе открит от председателя на Координационния съвет на руските съотечественици у нас и член на Световния координационен съвет на организацията Марина Анатольевна Дадикозян:

“Нашият фестивал набира сили с всяка изминала година. Става все по-популярен и се превръща в значително събитие от културния живот в България. Победителите тук нееднократно са побеждавали и в международни фестивали. Днес любовта към руската култура, към руската песен ни събра в прекрасния град Стара Загора. Тук са руски съотечественици и български приятели от Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Димитровград, Добрич, Карлово, Казашко, Павликени, Перник, Плавен, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Шумен, Хасково, Ямбол”, обяви Марина Дадикозян.

С приветствени думи към организаторите, участниците и гостите на фестивала се обърнаха съветникът по въпросите на културата в посолството на Руската федерация в България Кирил Викторович Рынза (вляво) и директорът на Московския културно-делови център в Дома на Русия в София Борис Александрович Громов

Поздравителен адрес изпрати и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. “За нас е чест, че Стара Загора бе избрана да бъде домакин на този музикален форум, който през годините съдейства за опазване, съхранение и популяризиране на руската песен, за предаване на духовните ценности на всяко следващо поколение и за стимулиране на интереса и любовта към руското музикално творчество. Убедени сме, че уменията и постиженията на талантливите участници ще превърнат този празник във вълнуващ и неповторим. Пожелавам на всички участници успех, на журито – ползотворна работа. Надявам се да отнесете със себе си най-мили спомени от това събитие, от нашия красив и гостоприемен град и от неговите усмихнати и добронамерени хора!” – се казва в поздравлението на кмета.

Участниците бяха приветствани и от Марина Владимирова, председател на "Руския клуб и приятели" в Стара Загора

В залата на Старозагорската опера дойдоха още главният секретар на Федерацията за дружба с народите на Русия и страните от ОНД Боряна Илиева, секретарят на Националното движение “Русофили” проф. Митко Папазов, ветерани от Великата отечествена война: председателят на Съвета на ветераните в България Игор Николаевич Завялов, Тамара Димова, Галина Игнатова, Алина Тошева, Алла Николаевна, Игор Караславов, Юрий Добычин.

Журито, което оценява изпълненита, е в следния състав: председател – Марина Дадикозян и членове: Нина Димитрова – солистка в Старозагорската държавна опера, ръководителят на формация “Розов цвят” Веселин Божков, Валентина Громико – певица, лауреат на международни конкурси, Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за дружба с народите на Русия и страните от ОНД, Стефка Младенова – ръководител на Ансамбъл “Китна Тракия” – Хасково, и съветникът по културата в Руското посолство Кирил Рынза.

Гала-концертът започва в 10.00 часа в неделя. На него ще пеят отличените от журито изпълнители и състави. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, както и призът за зрителски симпатии. Най-добрите ще отидат на по-големия конкурс на съотечествениците в Москва.

* * *
Първият Национален фестивал на руската песен на руските съотечественници се състоя през 2007 г. в Свиленград. През следващите години фестивалът започна да добива все по голяма популярност и се превърна в значително събитие за руската диаспора и нейните български приятели.

Национални фестивали бяха проведени и в градовете Хасково и Плевен. В България живеят много талантливи руски съотечественици – изпълнители на руски песни. В много градове има създадени вокални певчески състави, професионални и самодейни, такива като група “Россиянка” и хор “Славяне” (Сливен), “Гармония” (Свиленград), “Русская песня” (Варна), “Подружки” (Стара Загора), “Рябинушка” (Шумен), “Аленушки” (Благоевград) и много други. През последните години многократно се увеличиха младите участници във Фестивала.

#

vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн