18-годишната Юлия Попова е новата Царица Роза-2013 в Казанлък

STZAGORA.NET

Царица Роза-2013 Юлия Попова. Снимка Стоян Стратиев, Фейсбук.

18-годишната абитуриентка Юлия Попова от Природо-математическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък е тазгодишната Царица Роза-2013. Тя ще носи славата на града в продължение на 12 месеца, ще разказва за красотите на Долината на розите, ще популяризира розата като символ на България, съобщи БГНЕС.

Царица Роза 2013 и нейните подгласнички Петя Иванова (18 г., ПМГ “Никола Обрешков”) и Росица Иванова (19 г., СОУ „Екзарх Антим I”) бяха избрани в тричасово шоу снощи от деветчленно жури с председател Нешка Робева. Сред оценяващите бяха още посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми, фотографът Александър Иванов, кореспондентът на ТВ 7 за област Стара Загора Дарина Колева, художникът и представител на “Ротари клуб” – Казанлък Иван Гайдаров.

Царица Роза-2013 Юлия Попова и подгласничките й Петя Иванова и Росица Иванова. Снимка Стоян Стратиев, Фейсбук.

Новата Царица Роза-2013 сподели след коронясването си, че от малка си е представяла момента, в който ще спечели мечтаната титла под дъжд от цветя. Тя владее руски и английски език и очаква да стане студентка по финанси във Вирджиния, САЩ, където кандидатства, съобщи presstv.bg.

В тазгодишния конкурс за короната на Царица Роза участие взеха 21 абитуриентки от казанлъшки гимназии. Надпреварата бе в три кръга, разказа Агенция “Стандарт”, като цитира домакините от община Казанлък. В първия кръг участничките дефилираха с малки черни рокли. Във втория кръг журито трябваше стриктно да наблюдава техните танцувални умения в бели тракийски роби, като това бе и един от основните критерии за оценка. В третият кръг претендентките за титлата Царица Роза 2013 дефилираха с официални тоалети. Между туровете с въпроси от журито и водещия бе проверена интелигентността и културата на абитурентките.

Първата Царица, Стефка Таралежкова, е коронясана в далечната 1968-ма година като “Мис Роза”. Тя и още 17 от всичките 45 владетелки на короната бяха специални гости на снощния спектакъл в дома на културата „Арсенал”. Председател на журито, което избра новата Царица Роза, бе Нешка Робева. Короната в три кръга на конкурса си оспорваха 21 абитуриентки.

Царица Роза-2013 получи съвсем нова корона от полускъпоценни камъни, специална поръчка и дарение от казанлъшки бизнесмен.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова обяви, че Казанлък е патентовал от 7 май конкурса “Царица Роза”. Така Казанлък през вековете единствен ще има право да провежда конкурс под името “Царица Роза”, съобщи kazanlak.com.
* * *
Още за събитието:

Областният управител Недялко Недялков и заместникът му Петко Карагитлиев присъстваха на 45-я пореден избор за „Царица Роза” в Казанлък.

С омайващ аромат на рано цъфнали маслодайни рози ДК „Арсенал” посрещна своите гости в нощта на избора на Казанлъшката царица. С тежката корона се сдоби абитуриентката от Природо-математическата гимназия Юлия Попова. Красавицата, която е родом от Казанлък, бе избрана измежду 21 кандидатки. Подгласнички на Юлия Попова станаха Петя Иванова – също възпитаничка на Природо-математическата гимназия и Росица Иванова от СОУ „Екзарх Антим Първи”.


Момичетата дефилираха в 3 кръга – с малки черни рокли, подарък от община Казанлък, с народни носии и официални вечерни тоалети. Тежката задача за избора бе отредена на 8-членно жури с председател Нешка Робева.

Честта по коронясването на новата царица се падна на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. „От 7 май Държавното патентно ведомство на България присъди патента за конкурса „Царица Роза” единствено и само на Казанлък. Така ще пренесем нашата традиция през вековете и ще я оставим на бъдните поколения.”, обяви Галина Стоянова.


В началото на спектакъла на сцената дефилираха 18 от 45-те царици от 1960 г. до 2010 г. Специален гост на конкурса за избор на Царица Роза и член на журито бе посланикът на Япония в България Негово превъзходителство Такаши Коидзуми.

Докато журито излъчи своите избранички, пред многобройната публика се изяви трупата на Нешка Робева и певицата Светла Иванова, която е родом от Казанлък.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн