Голяма китайска строителна корпорация проявява интерес към летище Стара Загора

STZAGORA.NET

*
Областният управител Недялко Недялков проведе среща с Главния изпълнителен директор на една от най-големите китайски корпорации – “Шанхай Строителство Груп Ко – SFECO” г-н Дзян. В срещата в Областната администрация участие взеха и г-н Тиен Дзюн – зам.-председател на “Китай Шанхай” АД за чуждо икономическо и технологично сътрудничество и г-жа Гуо Сяопин – мениджър на отдел “Маркетинг”.

Поводът за срещата е заявеният интерес от страна на китайската компания към изпълнението и реализацията на големи инфраструктурни проекти на територията на България (обекти от републиканско значение – тунели, пътища, летища, пристанища), както и осъществяване на публично-частно партньорство с възможности за осигуряване на преференциално финансиране за обекти в страната.

Китайската корпорация „SFECO” е с годишен оборот от над 26 млрд. евро, построила е над 300 небостъргача, измежду които Шанхайския търговски център (над 400 м височина) и Шанхай тауър (623 м, чиято реализация ще стане факт до 2015 г.). Китайската компания е изградила и мостовата конструкция на високоскоростния влак в Шанхай, множество мостове, тунели, магистрали, казина и молове.

Според главния изпълнителен директор на корпорацията г-н Дзян китайското правителство е взело политическо решение по отношение на източноевропейските държави за преференциална инвестиционна политика, като предвидената инвестиция за целта е в размер на 10 млрд. долара.

Областният управител представи пред китайската делегация трите големи проекта за област Стара Загора: привличане на инвеститор за изграждане на карго летище, изграждане на нови енергийни мощности в комплекс „Марица-изток” и изграждане на тунел под Шипка.

Представителите на китайската делегация проявиха нескрит интерес към летище Стара Загора. Според областния управител Недялко Недялков проектът е приоритет за българското правителство, което работи усилено за създаването на проектна компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище.

Китайската делегация ще проведе срещи и с ресорни министри в българското правителство.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн