На конференция на Областния информационен център бе обсъдено управлението на евросредствата в регион Стара Загора

STZAGORA.NET

*
Областният информационен център проведе Регионална конференция на тема „Управлението на европейски средства в област Стара Загора – опит и предизвикателства”.

Област Стара Загора е на 5-та позиция след области като София, Варна, Пловдив, Русе и Бургас по участие в проекти, информира в своята презентация управителят на ОИЦ Стара Загора Петя Ацинова (вляво на втората снимка). Сключените договори по оперативни програми в областта са 189, на стойност над 333,2 млн. лева. От тях приключилите проекти са 71, на стойност близо 50 млн. лв.

По Оперативна програма «Развитие на селските райони» броят на проектите е 862, за близо 144 млн. лв. Най-много договори – 99 на брой, са сключени по програма «Конкурентоспособност» (за 127 млн. лв.), следвана от «Регионално развитие», «Околна среда» и «Развитие на човешките ресурси».

България е усвоила 27% от общия бюджет на средства по ОП и 34% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони. Наблюдават се ниски нива на усвояемост по ОПАК и ОПТП. Като проблеми се посочват липсата на административен капацитет и свободен финансов ресурс, както и забава в одобрението и в плащанията по проекти.

Знакови проекти в община Стара Загора, финансирани със средства от ЕС, са превръщането на културно-историческите паметници в центъра на града в туристическа атракция, доставката на мултимодален линеен ускорител в Онкодиспансера и изграждането на сграда за него, дейностите по водния цикъл на града, обновлението на градския транспорт, ремонтите на училищата и въвеждането на енергоспестяващо осветление, прехвърлянето на деца в риск от домовете в Сладък кладенец и Петрово в отделни къщи, построени специално за целта и др., създаващи важни елементи от инфраструктурата в общината. В момента се изпълняват договори за 146,849 млн. лв., като в близките няколко месеца ще бъдат подписани договори за още около 10 млн. лв., посочи Георги Симеонов (в средата на втората снимка).

На Регионалната конференция с презентации по темата се представиха общините Стара Загора, Казанлък и Николаево. Със своя лекция във форума участва Сандра Риекста – ст. експерт от Управляващия орган на евросредствата в Министерството на финансите на Латвия (втора отдясно – седнала, на втората снимка). 4,5 млрд. евро са влезли в Латвия от европрограми през текущия програмен период, което е 70% от публичните инвестиции. Тези средства са дали тласък на растежа на брутния вътрешен продукт на страната и са помогнали за измъкването й от тежката криза през 2008-2019 г. Основното предизвикателство пред Латвия сега е да се пребори за още повече средства през следващия програмен период, каза тя.

Лекция изнесе и експертът от българска страна Белин Моллов. Новото, съобщи той, е че от 2014 г. проектите, независимо от спецификата им, ще могат да бъдат финансирани от различни фондове на Европейския съюз.

Участниците в конференцията бяха поздравени от областния управител Недялко Недялков.
* * *
В конференцията взеха участие кметове, председатели на общински съвети, представители на бизнеса, неправителствени организации, учебни заведения от региона.

От презентацията на ОИЦ–Стара Загора стана ясно, че област Стара Загора е на пето място за периода 2007 г.–2012 г. по усвоени евросредства по Оперативните програми със сключени 189 договора на стойност 333 228 108 лева. По Програмата за развитие на селските райони в Област Стара Загора са сключени 862 договора на стойност 143 622 083 лева.

По време на събитието положителният опит и срещаните затруднения в реализирането на проекти споделиха общините Стара Загора, Казанлък и Николаево, както и представители на Тракийски университет, бизнеса, в лицето на Пресков АД и НПО сектора в лицето на АРИР. Специален гост на конференцията беше г-жа Санда Риекста от Министерството на финансите на Латвия.

Като трудности при реализирането на проекти по Оперативните програми се посочиха продължителният период от кандидатстване до реализиране на проектите, честите промени в нормативните документи за кандидатстване и управление на проекти, трудностите при отчитане на проектите поради различията в изискванията по оперативните програми, липсата на свободен финансов ресурс за реализиране на проектите и недостатъчният административен капацитет.

Гостът на конференцията Санда Риекста, старши експерт от Управляващия орган на европейските средства – Министерство на финансите на Латвия, сподели опита на страната си в усвояването на европейски средства, като отчете, че за периода 2007 – 2012 г. Латвия е получила 4,5 млрд. евро, което е 70% от общия размер на публичните инвестиции в страната.

Арх. Белин Моллов представи новите акценти в Кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014–2020 г. През новия програмен период ще се акцентира върху ясните и измерими цели за всички програми, резултатите и създаването на условия за ефективни инвестиции в синхрон с новото икономическо управление. Предложеният общ бюджет на Европейския съюз за периода 2014–2020 г. е 1020 млрд. евро, като 336 млрд. евро от него са предвидени за Кохезионния фонд.

ОИЦ–Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн