Над 12 000 дойдоха на Националния събор на русофилите край язовир Копринка

STZAGORA.NET

Над 12 хиляди души от цяла България събра днешния Национален събор на русофилите край яз. Копринка, недалеч от Казанлък. Както и в годините преди това, на много места бяха издигнати табелки с названията на градовете и обектите, на които са работили българи в Русия, и край които се събираха бившите колеги.

Официалните гости бяха представени от председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов. От руска страна сред тях бяха зам.-председателят на Агенция “Россотрудничество” и председател на президиума на Руската агенция за международно сътрудничество Георгий Львович Мурадов, вицеадмирал Кир Лимзенко – първи зам.-председател на Съюза на приятелите на България и Русия, Кирил Викторович Рынза – съветник по културата в посолството на Руската федерация в България, полк. Александр Ситников – военен, военно-въздушен и военно-морски аташе в руското посолство у нас, Алексей Ушаков – първи секретар, завеждащ консулската служба при посолството на РФ в България, Виктор Васильевич Баженов – директон на Руския културно-информационен център в София, Борис Громов – директор на Дома на Москва в София и отец Филип, настоятел на Руската църква в София.

От българска страна на националния събор дойдоха лидерът на БСП и председател на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, почетният председател на НС “Русофили” Енчо Москов, проф.Станислав Станилов – зам.-председател на Парламентарната група на партия “Атака”, Борис Вангелов – член на Централния организационен съвет на ВМРО-БНД, Десислава Петкова – орг.секретар на Съюза на комунистите в България, Станка Шопова – председател на Координационния съвет България-Русия, ръководителите на другите организации, членове на същия координационен съвет: Светлана Шаренкова, Любомир Коларов, Захари Захариев, Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, ген.Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите, Любов Сосновска – зам.-председател на Федерация “Съюз на съотечествениците”, кметовете на Казанлък, Ловеч, Смолян, Павликени, Етрополе, Стрелча и др.

Специално приветствие до Националния събор на русофилите изпрати президентът на България Росен Плевнелиев. “Съборът е много добър повод отново да припомним, че без решаващата помощ на Русия, без героизма на руските воини свободата на България щеше още дълго да остане нереализиран идеал за нашите предци. Споделям разбирането, че връзките между народите се градят не само от институциите и дипломатите, но преди всичко чрез човешкото общуване, чрез създадените приятелства и споделените съдби”, се казва в приветствието на президента, който отбелязва и общата православна вяра, език и писменост на руси и българи.

Прочетени бяха приветствия и от министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский и от Леонид Слуцкий, председател на Комитета на Държавната дума на РФ по въпросите на СНГ и председател на УС на Руския фонд на мира.

Малко преди началото на официалната част бе отчетен Третият международен конкурс за детска рисунки на тема “Обичам моята родина”, в който взеха участие над 2000 деца от няколко страни. Победителите в него бяха наградени от Емил Димитров-младши с грамоти, дипломи и предметни награди:


От трибуната на събора руски и български песни пяха Бисер Киров, Грета Ганчева и други изпълнители.

*

Слово на председателя на БСП Сергей Станишев:

“Уважаеми гости, уважаеми организатори и скъпи приятели! Приятели на Русия и патриоти на България! Искам да ви поздравя днес не само от името на Националния съвет на БСП, но, убеден съм, и от името на всички български социалисти. Малко са съборите в България, на които могат да се съберат над 10 хиляди души. Това показва едно нещо: че приятелството, отношението, любовта към Русия, към руския народ, към руската култура, желанието да развиваме нашите отношения на взаимноизгодна основа е много дълбоко вкоренено в българското общество. Политическата конюнктура се сменя често. Но има неща, които са непреходни. Има дълбока символика в това, че вашият събор се провежда всяка година тук през септември, в подножието на такъв исторически връх като Шипка, на който руси и българи проляха кръвта си в името на свободата на България. Ние никога няма да забравим саможертвата на руските офицери и воини, които дадоха възможност България да се развива като свободна и независима държава.

Днес много от нещата, които ни свързват, са силно отслабени. И го казвам с голямо съжаление. Защото само традициите, само културата, само духовността не стигат. Отношенията между двете държави трябва да се развиват пълноценно – и политически, и икономически. Но тук има отстъпление. Няма как днес, пред събора на русофилите, да не спомена за спирането на най-големия индустриален проект през последните 25 години – проекта за изграждане на нова българска атомна електроцентрала в Белене. Това е пълно безобразие. Това е, ще кажа и по-силни думи – национално предателство. Защото този проект е в интерес на България, в интерес на нашата енергийна сила, независимост, в интерес на силна българска икономика и произвеждане на електричество, което е достъпно за хората. Искам да ви кажа, защото мнозина от вас сигурно са се подписали в подписката, организирана от Националния инициативен комитет. Постигнахме много и ви благодаря за това. Но оттук нататък ни очаква много работа. Защото сме пред реалната възможност за първи път от 23 години демокрация всеки българин да може със своя вот да изрази отношението си по един важен национален въпрос. И много ви моля – вие, които сте за този проект: разговаряйте и убеждавайте българите, защото много хора не знаят фактите. Много хора се поддават на манипулации и черна пропаганда. Трябва да преодолеем това и да дадем възможност на този проект, да дадем възможност на икономическия възход на България, за създаването на работни места и на една социално справедлива държава, която милее за обикновените хора.

Каузата, която днес ни събра, е неизтребима. Тя ще пребъде и в следващите десетилетия, и в следващите столетия. Приятелството, духовните връзки, човешките връзки между България и Русия, между българите и руснаците, ще пребъдат във вековете. Това е нещо, което дава сила на всички нас и възможности на България.”

*

Преди това участниците в събора поздрави кметът на Казанлък Галина Стоянова:
“Скъпи участници в 9-я национален събор на русофилите! Добре дошли в Казанлък, в Долината на розите, Долината на траките и Долината на Шипка! За девети пореден път тук, в подножието на Шипка, се събираме всички ние – училите, работилите, свързаните с Русия, онези, които носим в сърцето си Майка Русия. Добре дошли на точното място!

Щастлива съм да застана пред вас, за да отчета какво направихме за 9-те месеца преди събора, в които искахме да подчертаем връзките на Казанлък с Русия. Само преди седмица на гости ни беше кметът на нашия побратимен град Толиати, заедно с представители на тяхната Дума. След всички места, които посетиха, те признаха: “Щастливи сме, че пазите духа на Русия в сърцата си и във всеки камък, във всяка твърдина, която сте изградили. Преди това гостува и театър “Колесо” от нашия побратимен град, изнесе страхотни спектакли, на които българите се радваха и танцуваха с удоволствие. А по-рано тук бе и делегация от град Тула. Тази година се навършват 50 години от завършването на първите българи в Тулския институт. Повечето от тях са от Казанлък, от военната фабрика “Арсенал”.

Всичко това предшестваше днешния събор, който наистина доказва, че само българите могат да носят с такава обич Русия в сърцето си. Нека предаваме тази любов на децата си. Нека ги правим съпричастни с онова, което представлява Русия за България. На добър час на този събор и на всички следващи тук, в Казанлък!”

*

Председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов цитира социологическо изследване от НЦИОМ, според което 72,8% от българите определят себе си като русофили, и едва 9% – като русофоби. “Това ни дава самочувствието в голямото европейско семейство да кажем ясно и категорично, че ние сме представители на една голяма и мощна славяно-православна цивилизация и в големия Европейски съюз на цивилизации ние заемаме своето достойно място”, каза той.

След официалната част Сергей Станишев сподели пред медиите, че и ръководеното от него предишно правителство (2005-2009 г.) е можело да построи магистралите, които се строят днес, но е предпочетело парите да се насочат към поддържане на доходите в страната.

БСП не е в криза година преди парламентарните избори, както сочат някои големи чуждестранни агенции, отговори лидерът на социалистите на въпрос развалят ли вътрешните дрязги кондицията на партията .  “БСП набира сила и подписката за Белене показва именно това”, коментира той.

*

Моменти от Националния събор на русофилите:

Сергей Станишев се здрависа сърдечно с вицеадмирал Кир Лимзенко.

Пристига Бисер Киров.

От сцената се носеха цял ден руски и български песни.

Българи, работили в Русия, търсеха едновремешните си колеги.


Руски и български знамена, а като израз на носталгията по доброто старо време - и съветски.

На събор - като на събор. Прескачаме многобройните сергии за дрехи и дрънкулки, както и димящите скари, и се спираме само на по-интересното.


Ето го и язовир Копринка - на две крачки зад трибуната. Мнозина се разходиха до водата.

бутони за споделяне

1 коментар on “Над 12 000 дойдоха на Националния събор на русофилите край язовир Копринка”

  • Христина Башева wrote on 15 ноември, 2012, 21:33

    Хубава инициатива.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн