Изненади, интересни гостувания и нови пространства в Петия Ежегоден младежки фестивал на изкуствата “Различният поглед 2012″

STZAGORA.NET
Петият Ежегоден младежки фестивал на изкуствата “Различният поглед 2012″ е под мотото „Превърни стените в отворени врати!” и ще се проведе между 19 и 23 септември в Стара Загора (програмата – тук). Следвайки тенденцията от миналата година, фестивалът се разраства в няколко дни, като освен в традиционния фестивален уикенд на открито ще бъдат представени и елитарни вечерни събития в закрити пространства. Артистите и гостите на фестивала заявиха своята готовност за творчески срещи и дискусии с публиката и медиите.

Като интродукция на фестивалните събития, на 18-ти септември кино „Различният Комсомол” ще е гореща точка за графити артисти, които ще преобразяват северния му вход. Графити фиестата ще продължи и на 19-ти с участието на гостите Nadinazz и NITRO, както и местни графитъри. Nadinazz, която е учила визуални изкуства в колежи в Сан Франциско и Ню Йорк, ще представи самостоятелна изложба на uinder-art арт творби в залата на киното. Денят на аудио-визуалните изкуства в ЕМФИ 2012 ще провокира старозагорци с концептуалната селекция от Международния фестивал за видео арт „Видеохолика” 2012, представена от създателите на фестивала, както и с модернистичния визуално-поетичен пърформанс на Калоян Праматаров – „Асфодел”.

Програмата на 20-ти септември е наситена с изложби и кино в библиотека „Захарий Княжески” и кино „Различният Комсомол”. Сред прожекциите блести българският късометражен филм “Busking” с участието на забележителната съвременна актриса Койна Русева и представен на живо от самата нея, както и старозагорската премиера на нашумелия филм на италианската режисьорка София Тзавелла „Хотел Рай”, разказващ историята на ромите от съборения панелен блок в Ямбол.

На 21-ви септември е официалното откриване на фестивала, когато Водна кула арт фест 2012 „На път” гостува в къщата на арх. Христо Димов – паметник на културата. Поканени са представители на Община Стара Загора, местни културни институции и бизнес. Международната платформа за комуникация чрез съвременно изкуство, събрала над 100 участници в София за шестото си издание през юни тази година, ще представи арт-инсталации, фотографии и други творби на съвременното изкуство, оставени в България специално за пътуващата изложба. Инициативата има за цел чрез съвременни форми да провокира пряката ангажираност на местната общност към неизползвани или запуснати сгради и градски пространства, какъвто е случая със строената през 1923 г. къща на арх. Димов. Следва откриващо аудио-визуално парти в клуб “Империя” с участия на млади местни дарования и гости от столицата.

Фестивалният уикенд на ЕМФИ на 22-23-ти септември ще се проведе в Станционната градина и ще представи множество приложни работилници и занаяти, презентации на местни НПО-та, поканени по повод Деня на МИКЦ “Различният поглед”, музикална сцена и инициативата „Кино без граници” (кино на открито) с редица премиери на български филми. Организаторите от Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” – www.razlichniatpogled.org – обещават интензивни забавления и изненади.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн