“Хемус-2012″: 6 български оръжейни фирми демонстрираха военна техника и боеприпаси на полигон “Змеево”

STZAGORA.NET

В рамките на изложението “Хемус-2012″ днес на Централния артилерийски технически изпитателен полигон “Змеево” край Стара Загора бяха проведени демонстративни стрелби. На тях бе представена военна техника и боеприпаси на 6 български оръжейни фирми: “Арсенал” (Казанлък), “Черно море” (Варна), “Аркус” (Лясковец), “Дунарит” (Русе), “Армар Корпорейшън” (София) и Вазовските машиностроителни заводи (Сопот).

Участниците в “Хемус-2012″, сред които и много чуждестранни гости, пристигнаха на “Змеево” от Пловдив с два автобуса и много коли. За тях бе вдигнат удобен наблюдателен пункт на защитния вал зад централната огнева позиция на полигона. След кратък летен дъжд, който отложи началото на стрелбите с не повече от 5-10 минути, проявата бе открита от началника на ЦАТИП “Змеево” полк. Сергей Марков.

Полигон “Змеево” се намира на 15 км северно от Стара Загора, по билото на Средна гора, на надморска височина 450 м, обясни полк.Марков пред наблюдателите. Площта му е 95 кв.км. В източния край, където са огневите позиции и администрацията, ширината му е 2,5 км, а в западния край – 3,5 км. Разстоянието по дължината на стрелбата е 28 км. Полигонът е комплектован с необходимата специална апаратура за извършване на изпитвания. Разполага и с квалифициран персонал за изпитването на всички видове въоръжения и боеприпаси.

Оръжейницата “Арсенал” АД представи в действие 9х19 мм пистолет “Арсенал Компакт” и разновидността му РМО2 с прожектор и тактически целеуказател, 5.56х45 мм автомат “Арсенал” със сгъваем приклад и дневен оптически прицел и 7,62х39 мм автомат “Арсенал”, 7.62х51 мм картечница “Арсенал МG1MS” и 7.62х54 мм картечница “Арсенал МG1M”, 40х46 мм подцевен и самостоятелен гранатомет “Арсенал” с предназначените за тях изстрели – осколочно-фугасни, осколочно-фугасни подскачащи, термобарични, димни и осветителни. Демонстрирана бе стрелба и с многозарядна гранатохвъргачка револверен тип, както и с многозаряден гранатомет “Лавина”. В действие бяха пуснати минохвъргачки и зенитна установка, хвърлени бяха ръчни гранати – отбранителна, настъпателна, термобарична, димна и звуково-светлинна.

Специализираната в производството на радари и мултисензорни системи за наблюдение и охрана на граници фирма “Черно море” (Варна) представи стрелба с картечница, направлявана от портативен наземен радар NR 100M, предназначен за автоматично откриване, проследяване, идентифициране и определяне на координатите на подвижни наземни цели при тежки метеорологични условия и липса на видимост при наличие на мъгла, прах, дим и др.

“Аркус” АД (Лясковец), известна с производството си на изделия за отбраната в 4 групи – боеприпаси, взриватели, пистолети и гранатомети. Днес фирмата представи гама 30х165 мм изстрели за оръдия и 23-милиметрови изстрели за зенитна установка ЗУ-23 – осколочно-фугасно-запалителни, осколочно-трасиращи, бронебойно-трасиращи, бронебойни с повишена бронепробиваемост, осколочно-трасиращи със скъсена самоликвидация и учебно-тренировъчни. Демонстрирана бе стрелба от 30-мм автоматична гранатохвъргачка АГ-17 и 40х53-мм автоматична гранатохвъргачка МК-19 с 30-мм осколочно-фугасен изстрел ИО-30, както и от 40х46-мм самостоятелен гранатомет “Аркус 50М3″, разработен за полицията и специалните сили.

Със свои изделия (81-мм изстрел, 100-килограмова термобарична авиобомба и др.) се представи и “Дунарит” АД (Русе) – производител на авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси, противоградни ракети и промишлени взривни вещества.

100-килограмова авиобомба бе взривена на 2,5-километрова дистанция от наблюдателите.

“Армар Корпорейшън” (София) демонстрира действието на изстрелвани от рамо термобарични и противопехотни бойни глави.

По време на демонстрациата на продукцията на Вазовските машиностроителни заводи бяха показани термобарични изстрели, изстрели с осколочно-фугасно действие, неуправляема авиационна ракета, изстреляна от наземна установка и осветителни изстрели от 122-мм гаубица.

* * *
В изложението „Хемус 2012“ участват 66 фирми от 10 страни. На откриването му присъстваха делегации от 24 държави и трима военни министри – на Белгия, на Ирак и на Азербайджан. Изложителите са с 12% повече в сравнение с предишното издание, съобщи агенция КРОСС. Те показват най-модерните технологии и изделия, свързани с отбраната, борбата срещу тероризма и националната сигурност, като много от тях имат приложение и в гражданския сектор.

Сред новостите е български робот за обезвреждане на взривни устройства, който може да служи и за търсене на затрупани хора по време на земетресение. Произвежда го фирма „Аком“. Роботът вече е купен и от нас, ще го използваме в Афганистан, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Колосът във военната индустрия – германската компания „Юрофайтър“, която е генерален спонсор на „Хемус 2012“, представя най-модерните бойни самолети и вертолети. Изтребители и бордови системи за разузнаване демонстрира „Локхийд Мартин“, САЩ, която също е спонсор на „Хемус 2012“.

Като един от примерите за българска върхова разработка заместник-министърът на отбраната Валентин Радев посочи системата за радиозаглушаване на фирма „Синтис“. Устройството предпазва срещу дистанционно взривяване на колони автомобили и вече се продава в САЩ, Англия, Египет, Афганистан и други държави. За първи път експонатите се показват не само статично, а и динамично. Така може да се види целия процес от създаването на продукта в научните звена, през неговото представяне от фирмите до употребата по време на демонстрациите, каза Иван Пейков, председател на фондация „Хемус ’95“, която организира изложбата. Тя се провежда под егидата на министерствата на отбраната и на икономиката, а основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.
*

сподели ме

2 коментари on ““Хемус-2012″: 6 български оръжейни фирми демонстрираха военна техника и боеприпаси на полигон “Змеево””

  • Иванов wrote on 1 юни, 2012, 13:59

    Дали е възможно да се превърне в печелившо за региона ни изложение?

  • ivanov wrote on 5 юни, 2012, 21:00

    pe4elivso za lekarite,tova e genocid srestu horata ot stara zagora,dtiga s tezi otrovi


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн