Общинският съвет подкрепи сливането на двете болници, синдикатите от МБАЛ “Киркович” сезираха Плевнелиев и Борисов

STZAGORA.NET
На днешната сесия с 30 гласа “за”, 1 “против” и 9 “въздържал се” Общинският съвет на Стара Загора подкрепи де факто сливането на двете болници, като най-големия миноритарен собственик в МБАЛ “Киркович”. Д-р Даниел Вълчев бе упълномощен за представител на Община Стара Загора в Общото събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович”, насрочено за 20 юни т.г.

Съветниците възложиха на д-р Вълчев да гласува със “за” приемане на Доклада на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2011 г.; одобряване на годишния финансов и консолидиран отчет за 2011 г.; разпределение на печалбата на дружеството; освобождаване от отговорност на членовете на Съвета на директорите за дейността им през 2011 г.

Общинският представител ще гласува със “за” по най-важната точка от дневния ред на общото събрание, която касае вземането на решение за преобразуване на МБАЛ “Киркович” чрез вливане в нея на Университетска болница, както и за одобряване на договора за преобразуване и съотношението на замяна на акции между приемащото МБАЛ “Киркович” с вливащото се дружество, т.е. Университетска болница.

Д-р Вълчев ще гласува със “за” и за промяна в състава на Съвета на директорите.

Участието на Община Стара Загора в акционерното дружество е 11.04%. След промените ще стане 8.2%.

Д-р Даниел Вълчев съобщи, че към 1 януари 2012 г. загубите на МБАЛ “Проф. д-р Киркович” са 14 700 000 лв., а на Университетска болница – 7 300 000 лв. По мнение на направения ОДИТ и двете дружества отиват към декапитализация и единственият спасителен път е преобразуването им, което де факто стартира официално на 15 май т.г., когато директорите на двете здравни заведения са подписали договор за въпросното сливане. И ако шефът на Университетска е бил в правото си да подпише всеки един документ, представен му от МЗ, тъй като държавата е 100% собственик на болницата, под въпрос остава подписът на шефа на МБАЛ “Киркович”, преди Общото събрание на акционерното дружество (б.р. – акционери в него са всички общини от областта) да е взело решение.
(СН)

* * *
Синдикалните лидери на МБАЛ “Киркович” – д-р Атанас Бадов (КНСБ) и Петър Ялъмов (КТ “Подкрепа”) изпратиха днес отворено писмо, подкрепено от над 700 души персонал, до министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и Парламентарната комисия по здравеопазване по повод “непрозрачния и протичащ под натиск процес на вливане на Университетска болница в най-голямото здравно заведение в областта.

Горещата тема от 30 май т.г., когато на посещение в Стара Загора беше зам.-министърът на МЗ д-р Вичев, днес имаше своето продължение на срещата на представители на двата синдиката в МБАЛ “Киркович”, чийто резултат е отвореното писмо. В него се акцентира, че сключеният на 15 май т.г. договор между директорите на МБАЛ “Киркович” и Университетска болница за сливането на двете здравни заведения, преди провеждането на Общо събрание в областната болница, насрочено за 20 юни т.г., е в нарушение на Търговския закон. Отправена е молба към съответните институции за съдействие процесът на вливане да бъде отложен във времето.

Изтъкнати са аргументи, събрани в 10 точки, в които се настоява за: извършване на анализ на финансовото състояние на двете болници от независими експерти, да бъде предоставен за разглеждане и одобрение подробен план от МЗ с конкретни предложения за цялостния процес – прогнозни бройки персонал и работни заплати, да се направи анализ за възможностите за спестяване на разходи, да се изработи план за погасяване на разходите, като се имат предвид общо натрупаните около 20 милиона лева задължения, и едва след всичко това да се вземе крайно решение.

Подновено е предложението за контактни групи от двете здравни заведения за приближаване на позициите, както и да се сключи договор за обучение на студенти на базата на болница “Киркович”. Посочва се и фактът, че между 80 и 90% от персонала на здравното заведение в подписка са декларирали своето противопоставяне на механичното сливане на болниците, както и недоверието към сегашния изпълнителен директор д-р Петър Атанасов.

“Необмисленият процес на това сливане ще разтърси здравеопазването в областта и ще наруши ритъма на оказване на спешна, неотложна и специализирана болнична помощ. Заявяваме, че ще се борим с всички разрешени от закона средства, за да защитим и запазим болницата си – прешлен от гръбнака на здравеопазването в страната. Ако не бъдем чути и не получим спешен отговор, на 20.06.2012 година ще блокираме мястото за провеждане на Общото събрание на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД”, се казва още в Отвореното писмо.

Добрина СЛАВОВА
*vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн