Георги Първанов хвърли ръкавицата на Бойко Борисов от Стара Загора

STZAGORA.NET

Председателят на БСП да се избира пряко от всички членове, предлага експрезидентът


“Борисов без съмнение е решителен. Но е решителен и когато греши. Това го прави слаб премиер”, каза екпрезидентът Георги Първанов на среща със съпартийци в Стара Загора, в която освен близо 200 членове и симпатизанти на БСП участваха народният представител Евгений Желев, председателят на Областния съвет на БСП Трифон Митев и зам.-председателят на общинската партийна организация Илия Златев . Както предварително бе обявено, заради отсъствие поради лечение не присъства общинският лидер на социалистите доц.Бойчо Биволарски.

Едновременно с критиката към управляващите от ГЕРБ Георги Първанов даде да се разбере, че според него БСП в този момент все още не е готова като тяхна алтернатива. “Ние стоим заковани на 17-18%, докато ГЕРБ има 28-30%. Разликата е сериозна и обезпокояваща. Хората още не са ни повярвали. Спадът в ГЕРБ не води до автоматично покачване на доверието към нас. Ние не сме скачени съдове”, отбеляза Първанов.

Според досегашния президент БСП се нуждае незабавно от няколко неща:

Първо, от ясни и твърди управленски ангажименти, изказани кратко, точно и ясно с по едно-две изречения. Например – “Здравеопазването – приоритет № 1″. Или че ускоряваме до възможния предел изграждането на АЕЦ “Белене” и реализирането на другите енергийни проекти.

Второ, от нова коалиционна политика, с която БСП вече закъснява. “10 пъти по 20-30 хиляди гласа от партньорите ни – това носи резултата, с който можем да спечелим изборите”, каза Първанов, като същевременно призна, че авторитетната и печеливша преди десетилетие “Коалиция за България” вече се е изхабила като форма.

И трето, от кадрово осигуряване. “Ако искаме да спечелим догодина, трябва да покажем лицата, с които ще управляваме. Дали ще бъде кабинет в сянка, дали ще бъде екип от говорители, но трябва да е ясно кой олицетворява, кой формира и отстоява нашата здравна, нашата земеделска политика, транспорта и всичко останало. Ако това се прави всеки ден, ако този кандидат-министър не просто диша във врата на действащия, а го изпреварва, дава идеи и инициативи, хората за 10-15 месеца ще могат да направят преценка дали нашите кандидати са по-добри от сега действащите министри на ГЕРБ”, каза Георги Първанов.

Като актуален приоритет експрезидентът изтъкна и предстоящата битка на върха. “Губим избори, защото от другата страна хората гласуват не за ГЕРБ, а за Бойко Борисов. 2009 г. беше така. Кажете ми колко известни имена имаше в листите на ГЕРБ? Толкова, колкото, впрочем, и сега. Те не станаха по-популярни. През 2011 г. хората отново гласуваха предимно за Бойко Борисов. И е ясно, че ние без лидерска битка с него няма да можем да обърнем тенденцията и да спечелим цялото политическо сражение. Борисов всеки ден дава многобройни основания да бъде критикуван – рязко, остро, аргументирано. Не личностно. Ежедневно трябва да се води политическа битка с Борисов – от парламентарната трибуна, от телевизионния екран, от медиите”, заяви Първанов.

По думите му БСП вече е трябвало да е готова с предизборния си щаб, но не представителен като на местните избори. “На нас ни трябват 10-12 души изборджии, кметове, юристи, представители на областните съвети. До конгреса трябва да е ясно как изглежда нашата машина за избори, която не трябва да отстъпва по нищо на онова, което има ГЕРБ. Те не могат да управляват, но направиха силна машина за избори. Силова. Но нашият стил няма да е такъв. Няма да купуваме, няма да плашим, няма да фалшифицираме. Нашата сила ще е в ежедневната работа. Време е да се хващаме на работа”, заключи Георги Първанов.

В последвалата свободна размяна на мнения с участниците в срещата Първанов отново повдигна въпроса защо сегашното правителство не извади икономическите досиета, за да стане ясна поне част от картината на големите кражби на прехода. Коментира като престъпление и отзоваването на посланиците с досиета. “По начина, по който външният министър Младенов го направи, той не просто унижи тези достойни българи. Той разби българската дипломация. И ето го резултатът: провалът в Катар. Преди това – провалът в Тунис. И много други знайни и незнайни провали. Така ще бъде. Защото ние нямаме професионална дипломация вече”, каза доскорошният държавен глава.

По думите му предстои БСП да изготви и програма за управление, която ще бъде разписана по срокове и с изяснено финансово обезпечение.

По лидерската тема вътре в БСП Първанов заяви следното: “Ако целта е да утвърдим своя авторитет в европейски план, решението е категорично – аз гласувам за Сергей Станишев. Но ако целта е да спечелим изборите и да управляваме – готов съм да участвам в тази надпревара. Вие преценявайте идеите и качествата ни. И конкурентите, и медиите са склонни да преекспонират темата. Но това е демократичен дебат”, каза Първанов и огласи предложението си председателят на БСП да се избира пряко от всички партийни членове. То бе посрещнато с ръкопляскания от участниците в срещата.

Максим ДОБРЕВ
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн