Гърмежите, които се чуваха в Стара Загора, са от изпитания на реактивни системи “Град”

STZAGORA.NET
За да отговорим на запитванията на много старозагорци, които днес се поинтересуваха какви са гърмежите, които бяха придружени с особено свистене и се чуваха през няколко минути в интервала 10-10.30 часа и след 12 часа в града, се обърнахме към пресцентъра на Полигон “Змейово”. Старши специалистът по “Връзки с обществеността” Станимира Данева обясни, че днес, както и в предходните два дни (сряда и четвъртък), са извършени планови армейски изпитания на реактивни системи за залпов огън “БМ-21″ (познати още като “Град”). Снарядите с калибър 122 мм са летели на голяма дистанция – 19 км. Вчера също са били чути от граждани. Но днес, заради хубавото време и високото атмосферно налягане, звукът е пристигал особено отчетливо до Стара Загора. Тези изпитания са обявени на сайта на Екоцентър – Стара Загора (кликнете тук).

За да проверим вероятността гърмежите да са идвали от друго място, примерно от полигон “Люляк”, позвънихме и във Втора Тунджанска лека пехотна бригада. Оттам бяха категорични, че не провеждат стрелби.

Реактивните снаряди на РСЗО БМ-21 “Град” са с маса 60-70 кг (за различните модификации) и бойна част с маса 20-25 кг. Максималната им далечина на поражение е над 20 км. Залповият пакет е от 40 снаряда. Площта на поражение е 145 дка.

За пръв път реактивната система за залпов огън БМ-21 “Град” е използвана през 1969 г. в съветско-китайския конфликт на остров Даманский. Намира се на въоръжение в армиите на 50 страни. По данни на рускоезичната интернет-мрежа на въоръжение в Българската армия към 2010 г. се намират 124 машини БМ-21. Предназначението им е за поразяване на жива сила, небронирани и лекобронирани цели на противника.

РСЗО БМ-21 "Град" на шаси "Татра".


-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн