Стара Загора е един от бенефициентите по програма JESSICA

STZAGORA.NET

Община Стара Загора бе домакин днес на официална церемония, на която бяха представени параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка – като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA за България и Регионален фонд за градско развитие АД, с водещ акционер Societe Generale Експресбанк.

В събитието участваха министърът на регионалното развитие и благоустройствотo Лиляна Павлова, кметовете на Стара Загора и Пловдив Живко Тодоров и Иван Тотев, Христос Контогеоргос, ръководител за Централна и Югоизточна Европа по програма JESSICA от Европейската инвестиционна банка, Филип Лот – главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, представители на бизнеса и на неправителствения сектор в Стара Загора.

Стара Загора е един от градовете бенефициенти на инициативата за подобряване облика на градовете и развитието им по един нов начин, каза министър Павлова. Това е възможност за ефективно партньорство между държавата, общините, бизнеса, подкрепено със средства от фонда за регионално развитие. Всичко това ще допринесе градовете ни да станат добро място за живеене, но и да излезем извън рамките на конвенционалните проекти. Днес имаме първия ефективен Регионален фонд за градско развитие /РФРГ/, подчерта Лиляна Павлова. В България този ресурс е разпределен в два фонда – един за София и един за шестте най-големи градове в страната – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе.

По силата на споразумението РФГР АД получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда – Societe Generale Експресбанк поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума – 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.

Днес е важно да набележим конкретни възможности, които ще допринесат за сътрудничество между местната власт и бизнеса, подчерта Живко Тодоров. Община Стара Загора има готовност за конкретни проекти, които да предложи на бизнеса, за участие в партньорство в програма JESSICA. Това биха могли да бъдат пазари, тържища, подземни и надземни паркинги, спортни обекти и индустриални зони. Очаквам бизнесът да бъде активен, каза още Живко Тодоров. За да засилим диалога между нас сме предвидили среща, на която да обсъдим конкретни идеи, за да се възползваме ефективно от този нов инструмент. JESSICA ни дава възможност да имаме работещи модели на публично-частно партньорство, които едновременно с ефекта на постигане на печалба да имат и социален ефект за обществото.
-vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн