Едночасова предупредителна стачка спря влаковете

STZAGORA.NET

Експрес “Слънчев бряг” изчака на гара Калояновец.

*

Пътническият влак Ямбол-Пловдив влезе в 10.04 часа в гара Стара Загора, чака един час и потегли в 11.00. Минути преди началото на стачката международният влак Истанбул-Букурещ се измъкна “на пръсти” от Стара Загора, но жепейците му предрекоха скорошна спирка на гара Змейово (по-късно се оказа, че е спрян на Тулово). 15 минути след началото на протеста експрес “Слънчев бряг” (София-Бургас, потеглил от София в 6.30 ч. сутринта) бе задържан от червен светофар на гара Калояновец.

Началото на стачката – гара Стара Загора: говори председателят на Националния стачен комитет на Синдиката на железничарите в България Димитър Динев (вляво). С думи на солидарност към стачкуващите жепейци се обърна и Иванка Данаилова, лидер на КНСБ в Стара Загора (с шапката). Подкрепа към стачкуващите изрази и Синдикатът на българските учители, представен от областния му координатор Иван Поров (в средата).

Малко преди 10 часа в западния край на гарата се събраха синдикалисти и стачкуващи жепейци. С думи на подкрепа към тях се обърна Иванка Данаилова – председател на РС на КНСБ в Стара Загора. “Искрено се надяваме, че Вашият глас ще бъде чут и мениджърските екипи на БДЖ и НКЖИ, както и Световната банка ще се съобразят със становищата на КНСБ и КТ “Подкрепа”, за да не се допусне унищожаване на българските железници”, каза тя.

Във всички композиции пътниците бяха отчайващо малко. Експресът возеше има-няма 20 души, влакът за Пловдив (с модерните мотриси на “Сименс” “Дезиро”) беше дори още по-празен. Общо взето, всички преживяха спокойно стачката, с изключение на лекото притеснение на един студент в експреса, който бързаше за изпит в Стара Загора.

Пътническият влак Ямбол-Пловдив също престоя час в Стара Загора. Модерен, но празен.

Докато футуристичният пътнически влак за Пловдив престояваше на коловоза, сред хората в чакалнята на старозагорската гара фотообективът ни улови и пътници с… гумени цървули. Един символ, който чудесно илюстрира хала, на който се намират не само железниците ни, но и цялата ни страна 10 години след началото на 21 век и 4 години, след като България стана член на Европейския съюз. Като най-класово осъзната част от работничеството железничарите май първи се усетиха, че така повече не може, и скочиха да бранят интересите си. Доколко ще успеят и какво ще извоюват, тепърва ще видим.

Самотен пътник в експрес “Слънчев бряг”, гара Калояновец.

Димитър Динев, председател на Стачния комитет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ за пореден път категорично заяви, че ако насрочените за този следобед нови преговори с ръководствата на двете жп компании не дадат резултат, утре ще започне и безсрочна обща ефективна стачка на железничарите, каквато не се беше случвала в България почти век – от 1919-та година насам. Ако тя стане факт, влаковете няма да се движат от 8 до 16 часа всеки ден, а в останалото време ще пътуват по променено разписание.

С цървули по дивия Запад. България, 21 век.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Още по темата:

Повече от 100 жепейци стачкуваха в Стара Загора

Повече от сто работници и служители на жп гарата в Стара Загора се включиха вчера в едночасовата стачка заради предстоящите съкращения и неизплатени трудови възнаграждения. Между 10.00 и 11.00 часа работиха само билетните каси, въпреки че и те бяха облепени със стикери “Стачка”.

“Заставаме до вас в борбата за запазване на работни места, за изплащане на договорените суми за отпуск и ваучерите за храна, за подобряване условията на труд, за осигуряване на работна униформа, на облекло и на лични предпазни средства”, заяви на протеста Иванка Данаилова, председател на РКС на КНСБ – Стара Загора. Синдикатът на българските учители в областта също подкрепи протестиращите. В прочетената декларация се твърди, че ако работодателят изпълни исканията, ще осигури баланс, равновесие и устойчивост както в системата на БДЖ, така и в семействата на трудещите се.

“Не можем да караме със заплати от по 300-400 лева. Занимавам се с поддръжката на влакове над 10 години и досега не съм имал униформа!”, оплака се пред наш репортер старозагорецът Магдален Иванов. Парите, според него, не стигали, но ако бъде съкратен, не само че няма да може да изплаща заема си, но той и семейството му ще са обречени на глад.

“Ако изпълнят исканията, по които ние сме тръгнали, подписваме стачно споразумение, ако ли не – от утре всеки ден от 8.00 до 16.00 часа ще стачкуваме! И така, докато постигнем взаимно съгласие”, заяви Димитър Динев, лидер на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ. Едночасовият протест вчера спря на старозагорската гара два пътнически влака – до Русе и Пловдив. На гара Михайлово със закъснение потеглиха задържаните там по време на стачката бърз влак за София и пътнически за Димитровград, на Калояновец – експресен за Бургас, на Тулово – международен за Букурещ, а на Кръстец – бърз за Пловдив. Бърз влак за Бургас не тръгна по разписание и от гара Калофер.

Съкращението в цялата страна ще засегне близо 7000 души, за период от 4 години, като в района на Стара Загора вече има уволнени механици, отговарящи за поддръжката и за безопасността на движението, оповестиха организаторите на стачката. Динев е на мнение обаче, че за да си железничар, е нужна поне година опит и затова намаляването на персонал трябва да стане чрез пенсиониране, естествено текучество, като съкратените на година да са между 300 – 400 души.

Протеста подкрепиха и пътниците на старозагорската жп гара. Според тях условията, в които работят железничарите, са много лоши, а състоянието на влаковете е направо окаяно.

Надя ТОДОРОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн