Празник на пелина в Змейово, 17 производители мерят майсторлък

Двама воеводи и едно буре, пълно с пелин. Пенчо Йорданов от старозагорския клуб “Поп Минчо Кънчев” е взел на прицел Кристиян Петков от националното ръководство на ВМРО с ултиматума: “А си разлял и капка, а съм те гръмнал!”

Четвъртото поредно издание на традиционния Празник на пелина насочи днес погледите на областта, че и на цяла България, към село Змейово. Ако сте минавали оттам и сте чули яки гърмежи – единични или залпови, да знаете, че беше от пищовите на членовете на клубовете на любителите на старинното оръжие от Стара и Нова Загора. Воеводите, наметнати с ямурлуци, охраняваха зорко буретата с пелин, докарани с каруци в двора на читалището, като величайша ценност.

Докато навън димяха скари, в сградата течеше конкурсът за най-добър пелин. Участваха 17 производители. Съдбата им решаваше тричленно жури  в следния състав: председател – Пенка Георгиева – управител на винарна в Яворово, и членове Георги Сяров (бившият шеф на старозагорския Винпром от времето, когато фирмата се наричаше “Менада – Братя Сярови 1901″), и Митко Кючуков. Чий пелин ще победи тази година, ще стане ясно по-късно този следобед. Дотогава вижте още няколко снимки.

Eто и победителите в конкурса:

На първо място журито класира пелина на баба Златка Тодорова Лесова (72 г.). Наградата й е от фирма “Евротур” – тридневна екскурзия в Анталия. Още отсега баба Златка се коси кой ще й пасе козичките, докато е в странство.

На второ място е пелинът на Атанас Ненчев. С предметна награда го отличи фондация “Земя завинаги”.

Трети с пелина си стана Тодор Бегликчиев. Наградата му бе от фирмата за внос и дистрибуция на перилни препарати на старозагорката Велина Русчева.

-

Авторитетното жури: Митко Кючуков, Пенка Георгиева и Георги Сяров (отляво надясно).

-

Пелинът си е пелин, но и мезетата – мезета!

-

През това време в избата си досами читалището Александър Александров наливаше на купувачи от своето червено произведение на изкуството. Цена – 3,50 лв. за литър.

-

ПУБЛИКАЦИЯ НА STZAGORA.NET
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн