Чирпан спечели приза „Община – приятел на детето”

Диана Вакарелска-Добрева, програмен директор „Социална политика” към Уницеф за България и Елена Атанасова – директор „Мониторинг и оценка” към Уницеф за България връчиха на кмета Васил Донев Грамота за отличени добри практики за детско участие на общинската администрация и децата на Община Чирпан.

Община Чирпан е сред най-високо оценените заради това, че е създала механизми за пряко участие на децата в обсъждането на въпроси, свързани пряко с техния живот и интереси. Висока е оценката за наличието на изчерпателна и детайлна стратегия за „Община – приятел на детето”, основана на Конвенцията на Уницеф. Много висока оценка е дадена и за това, че са създадени структури към местната власт, които да отчитат разглеждането и развитието на детската перспектива.

От представените добри практики за детско участие  съвет към Държавна агенция за закрила на детето е оценил най-високо три общини – Димитровград, Свищов и Чирпан. За победител сред тях е избрана Община Чирпан.

В Чирпан е създадена извънкласна форма „Медии и журналистика” с ръководител Ангел Колев. В града излиза общински ученически вестник със собствен уебсайт. А най-изявените от младите журналисти имат възможността да сътрудничат на общинския вестник „Истинските Чирпански новини”.

Коментарите на журито са, че именно критерият за партньорство е наредил Чирпан на първа позиция за добри общински практики. Училищният вестник, създаден от младежи с помощта на местната администрация, се разпространява безплатно във всички училища в общината.

Стиляна Милчева,
Мл. експерт “Връзки с обществеността”
Община Чирпан

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн