“Ефир” ЕООД иска разваляне на сделка с Община Стара Загора

Три години се подиграват с мен. Сега ще заведа дело и ще си върна детска градина No 8, твърди Христо Динев

Христо Динев, собственик на “Ефир” ЕООД

“Ще заведа дело срещу Община Стара Загора за разваляне на сделката с Целодневна детска градина No 8, защото са ме подвели и са ми дали в замяна имот с тежест и ме вкараха в едно страшно приключение. Чувствам се измамен и ощетен. От три години ходя по институциите, натрупах камара с кореспонденция, но всичко се оказа ялова работа. Повече не мога да трая и твърдо съм решил да заведа дело и да си върна детската градина.” Това заяви пред “Старозагорски новини” собственикът на фирма “Ефир” ЕООД Христо Динев. Тъй като проблемът е общественозначим, ще представим фактите такива, каквито съществуват по документи:

Черно на бяло

Историята датира от 2006 г., когато Христо Динев закупува от реститути имот от 660 кв.м на ул.”Генерал Гурко” 49, заедно с 2285 кв.м обща застроена площ, включваща първите два етажа и избеното помещение от Детска градина No 8. Тъй като последният – трети, етаж е собственост на Община Стара Загора, Динев решава да направи замяна. Тоест Общината да придобие 100% собственост върху детската градина, предоставяйки на Динев равностоен имот общинска собственост. След разпалени дебати на четири общински сесии (на предходния ОбС), старейшините гласуват решение срещу собствеността в детската градина Динев да получи 500 кв.м общински парцел, находящ се на ул.”Сава Силов” – под Професионалната гимназия по обществено хранене “Райна Княгиня”. Отделно бизнесменът е трябвало да изплати на Общината и 330 000 лв.
Договорът за замяна между “Ефир” ЕООД и Община Стара Загора е подписан на 29.10.2007 г., а в началото на ноември 2007 г. придобитият от фирмата имот е надлежно вписан в регистъра на Службата по вписвания. Към документите за собственост “Ефир” ЕООД получава и скица на имота, издадена от Община Стара Загора. В нея изрично е записано, че на територията на имота има два ВРЕМЕННИ ПАВИЛИОНА. И точно тези павилиони се превръщат в препъникамъка.

Документи с невярно съдържание!?

Една година след замянката между “Ефир” и Община Стара Загора, директорът на Професионалната гимназия изисква и получава от Кадастъра скица, въз основа на която през септември 2008 г. се сдобива с Акт за публична държавна собственост на двата павилиона с площ от 130 и 120 кв.м. Основният аргумент е спечелен проект от училището по програма ФАР на стойност 151 836 евро, с които павилионите са санирани и дооборудвани. В новия акт за държавна собственост въобще не става въпрос за временни павилиони (както е записано в документите на Община Стара Загора), а за сгради (производствени обекти). Като правно основание за издаването му е цитиран предходен Акт за държавна собственост от 2001 г. В него обаче е отбелязано, че става въпрос за павилиони метална конструкция, които граничат с парцел VII, тоест с имота на фирма “Ефир”, а не са разположени в него. Ако към тези два акта се прибави и документацията, издадена от Община Стара Загора, излиза, че един от тези документи е с невярно съдържание. Фактът, че е налице документ с невярно съдържание, е очеваден, но вместо да бъде разрешен от институциите, сготвили “тюрлюгювеча”, всичката тази неразбория се стоварва върху фирма “Ефир”.

Ходене по мъките

За страшното приключение, огромната кореспонденция и убийствената бюрокрация разказва самият бизнесмен:

- Г-н Динев, кога разбрахте, че имотът, който сте придобили при замянката с Община Стара Загора, има тежест, тоест находящите се в него два павилиона са актувани като публична държавна собственост?
- След като сделката с Общината беше финализирана, изчаках една година, докато бъде изготвен новият кадастрален план. В него има проект за 10-етажна административна сграда за нашия парцел. През 2008 г. отидох в Кадастъра да си взема скица на имота по новия кадастрален план, за да платя проектиране.

И там ми казаха, че не могат да ми издадат скица, защото имало акт за държавна собственост в моя имот.

Написах писмо до кмета с молба тези два павилиона да бъдат премахнати. Дойде комисия, която установи, че те са направени от канцерогенни материали – азбест, и кметът издаде заповед да бъдат съборени. Училището обаче обжалва кметската заповед пред Административния съд. От там изпратиха повторна комисия, която потвърди, че са направени от канцерогенни материали, но изказва мнение, че след боядисване могат да се ползват.

Тази година съдът се произнесе в полза на училището, тоест кметската заповед беше отменена и павилионите оцеляха. Но в съда изобщо не беше обсъждана същността на проблема, дали те са законни, или не.

Впоследствие беше отменена и заповед на бившия областен управител Мария Нейкова. След като я бях сезирал за случая, тя отмени Акта за държавна собственост на павилионите с мотива, че такъв не може да се издаде на временни постройки, както е записано в документите, издадени ми от Общината. Директорката на училището подала жалба в Министерството на образованието и тогавашният министър г-жа Фандъкова е изпратила писмо до новия областен управител, че актът за държавна собственост на павилионите е отменен незаконосъобразно от Нейкова, тъй като правомощия за това имало само МРРБ.
- Обърнахте ли се за съдействие към МРРБ?
- Писах до министъра на регионалното развитие с молба да отмени акта. От там получих едно доста странно писмо – че не съм изразил явно желание тези павилиони да бъдат премахнати.
След това писах второ писмо до МРРБ. Когато министър Плевнелиев беше на визита в Стара Загора, лично му дадох писмото и той обеща, че ще го разгледа. Чаках 6-7 месеца, след което получих отговор, че от МРРБ не са съгласни да деактуват павилионите. Тоест отново ме върнаха на кота нула.
- Каква е съдбата на въпросните павилиони понастоящем?
- Когато придобих имота, проявих разбиране и оставих училището да ги ползва до края на учебната година. Започна новата, но като разбрах, че никой не ми обръща внимание, ги затворих. От две години никой не ги ползва – нито училището, нито аз.

Преди няколко месеца реших да направя един полезен за училището жест. Написах писма до МРРБ, Министерството на образованието, Областната управа, кмета, директора на училището, в което заявявам намерението си да проектирам и изградя със собствени средства нова модерна сграда в двора на училището, където децата да си провеждат практическите занятия. До ден-днешен нямам разрешение. Но за сметка на това ми се стовари нова изненада.
- Каква по-голяма изненада от случилото се?
- Установи се, че под имота имало някакво бомбоубежище.
Сега ме атакуват за него. Ходих в “Гражданска защита” и от там ми дадоха писмо, в което пише, че това бомбоубежище е строено още през Втората световна война, не е заведено като обект на някаква собственост, не отговаря на никакви европейски изисквания и не може да се ползва. От “Гражданска защита” ме посъветваха да се обърна към Общината. От Общината ми казаха, че според техните кадастрални карти такова нещо не съществува, тоест не се води в никакви регистри. Посъветваха ме да се обърна към военните. Писах до Втора Тунджанска бригада и от там ми отговориха, че бомбоубежището не е предмет на актива на бригадата. И за по-подробна информация да търся министъра на отбраната.
- Писахте ли до министъра на отбраната?
- Не съм писал и повече на никого няма да пиша. Търпението вече се изчерпа.
- Според Вас, чия е вината за настоящата ситуация?
- Смятам, че или в Кадастъра са направили някаква грешка, или Общината ме е излъгала, предоставяйки ми имот с тежест. И заради тази, меко казано, некоректност, аз вече трета година не мога да ползвам имота си. Дотук с всички разходи съм дал над 1 млн. лв. Само лихвите по взетия от мен банков кредит са в размер на 360 000 лв. С едно писмо до кмета поисках да сложа някакви временни павилиони в парцела, за да изкарвам някакви пари и да мога да си плащам лихвите. Отказаха ми, защото имало спор с имота. И едва ли не аз съм виновен за всичката тази каша. Наистина вече нямам нерви. Аз съм измамен и ощетен. Потърпевшо е и училището, защото ако бяха ми разрешили, досега щях да им построя нова модерна сграда за практически упражнения. Затова единствената ми алтернатива е да заведа дело срещу Общината за разваляне на сделката с детската градина. Ще ги съдя и за пропуснати ползи.

Материала подготви:
Йовка ВЕЛИКОВА

-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн