Стара Загора запазва дeла си в МБАЛ “Киркович”

Решението бе прието с гласовете на 38 общински съветници

Зала “П.Р.Славейков” по време на днешната сесия.

Старозагорският местен парламент упълномощи представителя на Община Стара Загора в Общото събрание на акционерите на най-голямата в областта болница – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД – общинският съветник д-р Борислав Бонев, да гласува ПРОТИВ промяната в капитала на дружеството, с която се иска увеличаване на дяловото участие на държавата. Д-р Бонев няма да подкрепи и промени в устава на дружеството.

Припомняме, че Oбщото събрание на МБАЛ е насрочено за 17 декември т.г. и основният акцент в него е придобиването на блокираща квота от държавата. От 2000 г. до сега тя притежава 51% от капитала на дружеството, а останалите 49% са собственост на общините от Старозагорска област, като най-големият акционер сред тях е Община Стара Загора с 22.11%.

С исканото увеличение на капитала се цели държавата да придобие 74.73%, с което останалите акционери, тоест общините, ще бъдат лишени от възможността да участват във вземането на важни решения като приватизация на части или на цялото лечебно заведение, евентуалната му ликвидация или обединение с Университетска болница.

Предложението представителят на Община Стара Загора да гласува против исканото увеличение на капитала на дружеството внесе председателят на постоянната комисия по здравеопазване и екология Николай Шопов.

“Ако не гласуваме против, ще нарушим решението на Конституционния съд от 2001 г., в което изрично е посочено, че не може да става въпрос за одържавяване на общинска собственост. И точно това в момента се опитват да направят, нарушавайки конституционното право на собственост на нашата община и на нашите граждани”, коментира общинският съветник д-р Соня Боева.

Своята категорична позиция за запазване на акциите на Община Стара Загора в МБАЛ “Киркович” изрази и зам.-председателят на ОбС доц.Бойчо Биволарски. Той даде пример с Пловдив, Варна и Велико Търново, където старейшините им са гласували за запазване на общинските дялове.

“Ако се абстрахираме от чисто емоционалната гледна точка, аз смятам, че ние се нуждаем от един много задълбочен и детайлизиран анализ на проблема, който нямахме възможност да осъществим. Необходимо е да изясним няколко неща. Първо – какви средства е давала Общината през годините за издръжката на тази болница, съпоставими със средствата, които са от държавата. Може да се окаже чисто хипотетично, че нашата община е участвала съразмерно с правителството и ние можем да искаме увеличаване на нашия капитал пропорционално с правителството. Второ – аз мисля, че е редно да проведем разговори с депутатите от Старозагорски избирателен район, с представители на правителството, които да изяснят какво точно се крие зад това искане за увеличение на капитала”, заяви в залата д-р Борислав Бонев. Според него и занапред ще има такива искания от страна на държавата.

В крайна сметка с 38 гласа “за” общинските съветници приеха решение – представителят на Общината в Общото събрание да гласува против исканото увеличение на капитала на МБАЛ “Киркович”. То бе посрещнато с аплодисменти от медиците, чакали търпеливо в продължение на пет часа.

Йовка НИКОЛОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн