Следващата година ще е по-добра за икономиката, според министър Симеон Дянков

На среща с бизнеса в Стара Загора  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше категоричен, че следващата 2011 година ще е по-добра за икономиката. Той бе в Стара Загора по покана на народния представител от ГЕРБ Живко Тодоров. В срещата участваха областният управител Йордан Николов, кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, народният представител от ГЕРБ Недялко Недялков.

“България е една от малкото държави в ЕС, за които няма притеснения и вече не се определя никъде като рискова държава, както беше преди година и половина. Това е един от големите успехи на това правителство”, каза вицепремиерът. Доказателство за това е, че част от инвеститорите в региона вече идват в България от съседни държави, допълни той.

Страната ни е сред трите държави от ЕС, които са запазили данъчните си ставки непроменени спрямо предкризисния период, а от 1 януари догодина България ще бъде с най-ниската данъчна тежест за домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз, каза още Симеон Дянков.

„Амбицията ни е до края на мандата данъците да са още по-ниски, за да се откроим още повече”, подчерта вицепремиерът. И в момента България е сред първите десет държави в света с ниско данъчно бреме, припомни той.

Според Дянков ръстът на БВП ще се основава основно върху големия износ и през следващите години. В момента водещи сектори в българския износ с над два пъти ръст спрямо 2009 г. са фармацевтиката и информационните технологии. Значителен е ръстът в износа и на преработвателната промишленост и селското стопанство.

Следващата година ще е добра за пътно строителство, подчерта министър Дянков. Предвидени са около 500 млн. лева допълнително за пътища първи и втори клас или десет пъти повече в сравнение с 2009 година. За строеж на магистрали се очакват 25 пъти повече инвестиции спрямо същата година.

В отговор на въпрос на местния бизнес вицепремиерът отчете, че от около 660 млн. лева задължения на централната администрация към строителния сектор, в момента неразплатени остават под 50 млн. лева по различни дейности. Очаква се тези задължения да бъдат изчистени през първите месеци на 2011 година.

Емилия Благоева

Гл. експерт „Връзки с обществеността” – Областна администрация

-

споделяне във facebook

1 коментар on “Следващата година ще е по-добра за икономиката, според министър Симеон Дянков”

  • Pesho wrote on 27 ноември, 2010, 7:20

    Такива, които сами се хвалят, не трябва да се слушат. След време като го удари живота “с грубите лапи челични” *, може би ще понаучи нещо. За такива като него българите от югозападна България казват: “остави го тоя, он е слаба рачия”. Понякога се питам, какви хора ни управляват и сам си отговарям: явно ги заслужаваме. По добре ще бъде за нас да се върне в Америка и там да се включи във възстановяването на икономиката,
    която също има нужда от мъдри съвети. Ако го наемат.

    * по Никола Й. Вапцаров


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн