Община Стара Загора дарява паметника на Ленин на Димитровград

Паметникът на Ленин е прибран тук през 1990 г. Снимка Христо Христов

Паметникът на Владимир Илич Ленин, който до началото на 90-те години на миналия век посрещаше посетителите на парк Аязмото, да бъде дарен на Димитровград. Предложението е на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев и е включено в дневния ред на предстоящата сесия на 28 октомври.

В мотивите си кметът припомня, че Общинският съвет в Димитровград е взел решение за изграждане на “Алея на монументалното изкуство”, в която да бъдат експонирани скулптури, създадени през втората половина на миналия век, свързани с лица и събития от същия период. Идеята е подкрепена от министъра на културата Вежди Рашидов.

“След направените консултации с Регионален исторически музей – Стара Загора, и с Министерството на културата, ръководството на Общинската администрация прецени, че бихме могли да подпомогнем инициативата, като предоставим безвъзмездно на Община Димитровград паметника на Владимир Илич Ленин”, пише още в предложението.

Скулптурата е изработена преди 40 години от родената в Чирпан проф. Мара Георгиева по поръчка на старозагорската управа. По онова време Аязмото се наричаше парк “Ленин”. Монументът е демонтиран с решение на временната управа и е извозен на части до двора на тогавашно общинско предприятие в местността Голеш, където са оставени и други паметници.

Справката в материалите за сесията показва, че постоянните комисии на Общинския съвет са гласували “шарено”, повечето – утвърдително, но без аргументация.

Стефан ДИМИТРОВ
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн