Откриване на възобновената сграда на Държавна опера Стара Загора

-

Днес (петък, 1 октомври) от 14.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора ще се проведе пресконференция по повод предстоящото откриване на възобновената й сграда с премиера на операта „Кармен”. Събитието ще се състои на 5 октомври (вторник) от 19.00 часа.

На пресконференцията ще присъстват: Красимир Къшев, Директор на Държавна опера Стара Загора; представители на Община Стара Загора; Даниеле Джулио Молес, диригент; Добромир Тенев, PR мениджър.

Откриването на оперната сграда е връхна точка на празненствата по случай деня на Стара Загора. Освен на 5 октомври (вторник), премиери на операта Кармен ще се състоят и на 7, 9, 14 (извънредно представление) и 19 октомври също от 19.00 часа.

До този момент е ясно, че за датите 5, 7 и 9 октомври местата са изцяло продадени, а тези за 19 октомври са на привършване. За да задоволи огромния интерес, ръководството на Старозагорската опера организира извънредно представление на 14 октомври от 19.00 часа.

Гражданите, които на 5 октомври няма да имат възможност да присъстват в залата, ще могат да гледат тържественото откриване, както и първа картина на операта „Кармен” на специално изграден за случая екран на Античен комплекс при западната порта на Августа Траяна (между сградите на Старозагорската опера и Драматичния театър).

Старозагорската опера е първата извънстолична опера в България

Началото на оперното изкуство в Стара Загора е поставено на 27 февруари 1925, когато е изиграна операта “Гергана”. Нейното появяване само няколко години след създаване на оперния театър в София е истински културен феномен в републикански мащаб.

Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и обхваща цяла Южна България, поради което операта се нарича Южнобългарска. Тя изиграва просветителска роля сред населението като пропагандира едно изкуство непознато до момента, към което българският народ проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите, през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.

През 1946 г. държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера, а през 1971 е построена новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената на операта е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров.

През 1991 пожар унищожава сградата на операта. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти. Кристалните полилеи, внесени специално от Италия за фоайетата, са унищожени.

След промените от 10 ноември 1989 г. Община Стара Загора поема собствеността на сградата от държавата и започва самостоятелно нейното възстановяване. На 29 декември 2009 официално завършва ремонтът на сградата, а на 5 октомври 2010 – 19 години след опожаряването, ще се състои първото представление в новата сграда – премиера на операта „Кармен”.

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн