Полигон “Змейово” – 40 години в служба на сигурността и безопасността на оръжията и боеприпасите

Под този девиз бе чествана днес 40-годишнината от създаването на Централния артилерийски технически изпитателен полигон “Змейово”. На празника присъстваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на Щаба по осигуряването ген.-майор Бойко Рабаджийски, представители на фирмите от военната индустрия, кметове на близките до полигона села и много други гости.

“Посрещаме празника с чувство за изпълнен воински дълг. Четиридесет години са достатъчен срок, за да можем да дадем оценка на миналото, да анализираме настоящето и опирайки се на двете да се взрем във възможностите на бъдещето”, каза в приветственото си слово началникът на полигона полк.Сергей Марков.

Трибуната с официалните гости на тържеството.

-

Личният състав на ЦАТИП “Змейово” – празниченият строй.

-

Зам.-министър Валентин Радев благодари на личния състав на полигона, даващ основен принос за окачествяването на въоръжението и боеприпасите в Българската армия. “Това, което беше обещано на срещата през февруари, е почти изпълнено. Новото ръководство на Министерството на отбраната направи много за прозрачността на дейността на полигона”, каза той, след което обяви, че всеки може да получи информация за договорите между полигона и фирмите от военната промишленост. Зам.-министър Радев още веднъж подчерта, че на полигона не се утилизират боеприпаси. “Всичко е открито. Вие проверявайте, не ни вярвайте. Министерството на отбраната е на страната на старозагорци в борбата им за чист въздух”, категоричен бе той.

Зам.-министър Валентин Радев, както винаги, стана обект на силен медиен интерес.

-

Ето и още подробности, дадени от зам.-министър Радев пред медиите по интересуващите ги въпроси:

- За утилизация бяха отпуснати първоначално 800 000 хил.лева, от които 500 000 са използвани от МО за почистването на района на Челопечене. С отпуснатите допълнително средства в момента МО има 1 300 000 лева за извършване на дейността. Предстои да се утализират противотанкови мини. Количеството на подлежащите на утилизация боеприпаси в момента е около 20 000 тона. Конкурсът за тях вече е обявен. Новината е, че в Русе се открива модерна инсталация за термична утилизация. Проектът е на стойност 4 милиона лева. Технологията е немска, отговаря напълно на европейските стандарти.

- Българските фирми-производителки на оръжие и боеприпаси не се толерират в конкурсите за доставка. Те се явяват на тях на общо основание. Сред хубавите новини е това, че “Арсенал” е спечелил поръчка за 100 млн. лв.

Както се полага, празникът донесе и награди. Поделението получи плакети от името на министър Аню Ангелов и от началника на отбраната ген.Симеон Симеонов. Наградите на личния състав връчи Началникът на Щаба по осигуряването ген.-майор Бойко Рабаджийски.

100-милиметровото полево оръдие БС-3, с което на 23 юли 1973 г. е направен първият изпитателен изстрел на полигон “Змейово”, днес е качено на почетен постамент.

-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн