Учените: Телепортацията е възможна

Кликни за уголемяване. Снимка iontrap.umd.edu

Учените от Joint Quantum Institute, обединяващ специалисти от университетите в Мериленд и Мичиган, под ръководството на Кристофър Монро са провели успешен експеримент по телепортация, съобщава iontrap.umd.edu.
Обект на манипулацията на учените станали две заредени частици. Всяка от тях поставили във вакуум, като я удържали на мястото й с помощта на електрическо поле. След това с лазерен импулс ги принудили и двете да изпуснат фотони, благодарение на чието взаимодействие частиците изпаднали в състояние на т.нар. квантова обърканост и атом В придобил свойствата на атом А, независимо че се намирали в отделни камери на разстояние метър една от друга. Това от научна гледна точка е телепортация.

Постигнатото предвещава потресаващи перспективи за компютърната индустрия.

Неговият огромен потенциал се обяснява с феномена на квантовата суперпозиция, който се описва със способността на частиците да се намират едновременно в две състояния, което позволява на квантовия бит (кубит) да съхранява два числови знака едновременно.

По този начин производителността на квантов компютър с 300 кубита ще е равна на 2 на степен 300, а това число, по думите на Кристофър Монро, “превишава броя на частиците във Вселената”.

бутони към социални мрежи

2 коментари on “Учените: Телепортацията е възможна”

  • da wrote on 31 май, 2012, 19:09

    izglevda logi`no

  • daniela wrote on 31 май, 2012, 19:11

    budesteto znae kak i kawo,brawo


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн