Намериха злато на дъното на езерото Байкал

Батискафът Мир-2. Кликни за уголемяване. Снимка oceanology.ru

Дълбоководният обитаем апарат Мир-2 (тегло 19 тона, 80 часа под вода на дълбочина до 6000 метра) се е натъкнал на дъното на най-голямото сладководно езеро в света Байкал (Русия) на блестящи предмети, напомнящи на злато, съобщават руски източници. Както предполагат изследователите, възможно е това да е златото на Колчак, за което има предания, че е скрито навремето точно във водите на Байкал.

Но, както съобщава източникът, апаратът не могъл да вдигне на повърхността артефактите.

Блестящи правоъгълни обекти, напомнящи на златни кюлчета, били открити в хода на заключителното потапяне на дълбочина около 400 мера, на разстояние от километър и половина от бреговата линия на Байкал.

“След намирането на дълбочина почти 1000 метра на фрагменти от метална конструкция, подобни на ферми от железопътен мост от КБЖД (“Кругобайкальская железная дорога”, околобайкалската жп линия – историческа жп линия в Иркутска област на Руссия, в миналото — част от Транссибирската магистрала, уникален памятник на инженерното изкуство – бел. ред.), апаратът започнал изкачване по бреговия склон, покрит със скални свлачищни породи. На него били намерени четири кюлчета с характерен златен блясък, затиснати в цепнатина. Приближихме се максимално до находката, но тъй като свлачището е твърде подвижна структура, то каквито и да било действия на манипулатора привеждаха чакъла в движение. Манипулаторът не можа да се добере до находката, но фиксирахме точните й координати”, казва директорът на фонда Баир Цыренов, който бил на борда на Мир-2.

От 29 юли 2008 година езерото Байкал се изследва от дълбоководните управляеми батискафи Мир-1 и Мир-2. В хода на потапянията специалистите изучиха водата на езерото в района на Баргузинския залив, Ольхонските врати и в мястото на вливането в Байкал на река Селенга.

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн