AES осигурява на Oбщина Гълъбово 8.4 млн. лева за пет години

AES-4В следващите пет години американската компания AES ще отпусне на Община Гълъбово 8.4 млн. лева по силата на подписания вчера договор за сътрудничество. Те ще бъдат вложени в инфраструктурни, социални и културни проекти, които са част от програмата на AES за социална и корпоративна отговорност. Компанията веднага ще отпусне 1 милион евро за ремонт на основната пътна артерия в Гълъбово.

Подписите под документа поставиха председателят на Общинския съвет Янка Петрова, изп.длъжността кмет Пламен Бараков и изпълнителният директор на новостроящата се ТЕЦ “Ей И Еc Гълъбово” Рой Рийд.

Рой Рийд, изп. директор на ТЕЦ "AES Гълъбово"

Рой Рийд, изп. директор на ТЕЦ “AES Гълъбово”

“Днес затваряме една глава от съвместната история на общината и компанията и започваме да пишем нова”, каза Рой Рийд, визирайки проблемите в последните месеци, които пречеха да се подпише споразумението. Стигна се дотам, че AES се оттегли от преговорите едностранно, но все пак здравият разум надделя. След подписването на договора Рой Рийд и Янка Петрова си размениха папки със заведените от двете страни съдебни дела, които те оттеглят. “Жалко за адвокатите”, шеговито подхвърли Рийд.

“Днес втори блок на ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” работи с лигнитни въглища на мощност 220 мегавата, до края на седмицата трябва да достигнем пълния капацитет от 330 мегавата. Утре за първи път се включва в паралел и първи блок. Срокът 15 септември за пуск на електроцентралата засега е постижим”, смята мениджърът на новата електроцентрала.

От AES припомнят, че програмата за корпоративна социална отговорност в района на община Гълъбово се изпълнява за четвърта поредна година и те са доволни, че успяват да бъдат полезни за местната общност и да работят заедно с общината за развитието на Гълъбово като процъфтяващ енергиен център. Работи се в няколко направления – подобряване на инфраструктурата и ремонтни дейности в региона, програми за опазване на околната среда, безопасност, функциониране на Информационния център в Гълъбово, мероприятия по образователни и здравни теми, спонсориране на културни и празнични събития.

Макар и трудно постигнато, споразумението защитава максимално интересите както на инвеститора, така и на жителите на общината – тяхното право на здравословен начин на живот, комфорт и право на труд, подчертаха пък представителите на местната власт, според които ръководството на общината се стреми да бъде в добри взаимоотношения с всички инвеститори на територията на Гълъбово.

В рамките на програмата за социална отговорност са реализирани и благоустройствени проекти в Гълъбово и Обручище – ремонти на улици, сгради и междуселски пътища, подобряване на уличното осветление, модернизиране на стадиона в Обручище. AES дари система за дозиране на хлора в питейната вода в Гълъбово, с което беше разрешен един дългогодишен проблем за хората от региона. Пак с дарения на компанията са подобрени материалната база и условията в болницата, Културния дом, училищата и детските градини в общината, реализирани са и множество социални, културни и образователни дейности.

Таня ИВАНОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн