Йордан НИКОЛОВ: Имаме нужда от израелската технология за преработка на отпадъци

По време на тридневната си визита в Израел областният управител на Стара Загора Йордан Николов е бил впечатлен от завод за битови отпадъци в Тел Авив. Технологията не предвижда предварително сепариране и целия процес се обслужва само от десетина души. След постъпването на отпадъчната маса в завода по механичен път се разделят металите, пластмасите, хартията и останалите съставки, които се рециклират до гранули за повторна употреба.

„Силно съм впечатлен от новата технология, която израелците вече изнасят в страни от целия свят, като Бразилия, САЩ, Австралия, Италия, Русия и други европейски държави”, каза Йордан Николов. Инвестицията за подобен завод, който обработва 100-150 тона отпадъци на ден, е около 20 млн. евро, а ако количеството е около 300 тона, може да стигне до 36 млн. евро, съобщи той.

Според Николов възможностите за туризъм у нас представляват интерес за Израел. Той е представил презентация на тема “Дестинация България – уникални условия за културен, спа и селски туризъм” по време на българо-израелски бизнес форум с участието на 20 български и 50 израелски компании в Тел Авив. Лековитите минерални води на Павел баня, Старозагорските минерални бани, неолитните жилища в Стара Загора и тракийските гробници край Казанлък, възможностите за културен и селски туризъм са предизвикали интереса на присъстващите.

По време на форума, организиран от Израелската търговско-промишлена палата, са били представени инвестиционните възможности в страната ни. Представители на израелския бизнес са обсъдили възможностите за партньорство с цел насърчаване на израелските инвестиции в България и разширяване на участието на български фирми на израелския пазар. Според Николов възможните сфери за сътрудничество между двете страни са високите технологии и услуги, модерното земеделие, информационни технологии и системите за сигурност.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов бе  част от бизнесделегацията по време на официалното посещение в Израел на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той и министърът на промишлеността, търговията и труда на Израел Бенямин Бен-Елиезер се договориха България и Израел да насърчават взаимно български и израелски компании,  които да работят съвместно по иновативни проекти в приоритетни за двете  страни области.

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн