Старозагорци напълниха улиците с протеста си против обгазяването

Няколко хиляди старозагорци, много от които бяха довели и децата си, излязоха днес на митинг-шествие против обгазяването на града, организиран от Инициативна група “За чист въздух над Стара Загора”.

На митинга на централния площад пред сградата на Общината за пореден път прозвуча тревогата на хората, че от 2002 г. досега винаги е имало проблеми с въздуха, който дишат. Старозагорци ясно заявиха, че ако продължава така, ще се обърнат за съдействие към европейските институции.

Последният неизяснен случай бе свързан с изнесената тези дни във в.”Старозагорски новини” информация, че една от автоматичните измервателни станции на РИОСВ край полигон “Змейово” (в с.Остра могила) е измерила две доста сериозни стойности на бойното отровно вещество фосген. “Данните от станцията сочат, че в 3.00 часа стойността му е била 2.9 микрограма на кубичен метър, а в 4.00 часа – 2.8 микрограма. Според действащата нормативна уредба – Наредба No 14/23.09.1997 г. (актуална и днес), пределнодопустимата средноденонощна норма на токсичния газ е 10 микрограма на куб.м, а максималната еднократна стойност – 20 микрограма”, се казва в публикацията.

Въпросът е откъде се е взел фосгенът, след като не е естествена съставка на въздуха. Досега никой не се е наел да отговори. Единственото обяснение би могло да бъде – от стари химически оръжия, притесняват се старозагорци.

Внушителното шествие, което пое от площада пред Общината, премина край Областната управа (на митинга прочетоха писмо от губернатора Йордан Николов), зави нагоре покрай бившето кино “Комсомол”, после покрай магазин “Бебе” и Градската градина се върна отново до Общината. Там екопроявата завърши с голямото българско Право хоро.

Изводът след митинга-шествие е следният: старозагорци показаха, че вече им е дошло до гуша да ги обгазяват. Показаха, че могат да се вдигнат масово, за да защитят чистотата на въздуха си. Проявата бе първа по рода си, събра достатъчно участници (5673 са само в тематичната група във Фейсбук в този момент), като остана увереността, че следващият път хората могат да бъдат двойно и тройно повече. Добра организация. Стара Загора се вдига, защото разбира, че нещата са опрели вече до кокал.

Мощен тъпан поведе шествието по Царя.

С надути свирки, за да ни чуят!

Със знамена и плакати.

Колоната минава пред Универсалния магазин.

И завива нагоре край Синдикалния дом.

През Градската градина – аплодисменти за шествието.

По-рано – на микрофоните пред общината.

Защо излязоха старозагорци? Защото малката Клара, която беше дошла с баща си (на следващата снимка) вече е болна от бронхиална астма. И много други деца в Града на липите.

социално споделяне

5 коментари on “Старозагорци напълниха улиците с протеста си против обгазяването”

  • Анонимен wrote on 21 февруари, 2010, 9:20

    Браво старозагорци!!!А бургазлии спят и скоро освен със замърсен въздух,ще ги залеят с нефт.

  • Мая wrote on 21 февруари, 2010, 11:45

    Хора, подпишете подписката http://forthenature.org/petitions/14

  • Васето wrote on 24 февруари, 2010, 15:53

    Трябва да имаме гражданска съвест – такива протести са нещо нормално в едно развито общество. Въпреки че съм от Варна, се подписвам в петицията.

  • GULFIDE SEVKETOGLU wrote on 25 февруари, 2010, 12:14

    Този хубав град нека винаги да мирише на липи. Ученическите, най-хубавите ми години, минаха в Стара Загора и аз искам да го помня винаги така прекрасно ухаещ.

Trackbacks

  1. Протестът на Тодоровден « За правото на чист въздух в Стара Загора

echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн