В атмосферата имало “значително количество” фосген

На въпроса откъде е фосгенът, който автоматичната измервателна станция на РИОСВ-Стара Загора в с.Остра могила е засякла във въздуха, директорката на Регионалната екоинспекция инж. Пенка Начева ни насочи към следната публикация в интернет отпреди две години и половина в сайта Newsroom.com:
- – - – - – -
24.09.2007 17:11
Йорк, ЮПИ/БТА
Екип от британски, канадски и американски изследователи е открил в земната атмосфера значително количество фосген, използван някога като химическо оръжие, съобщи ЮПИ.

Макар това да е станало през Първата световна война, неговото устойчиво присъствие в атмосферата се дължи на свързаните с човешката дейност хлорирани въглеводороди, използвани в производството на фармацевтични продукти, хербициди, инсектициди, синтетична пяна и смола, полимери и други химикали.

От февруари 2004 г. до май 2006 г. изследователите се възползвали от експеримент на Канадската космическа агенция, за да извършат първото изследване на глобалното разпространение на този газ. Те установили, че най-голямата концентрация на фосген в атмосферата е над екватора, макар че количества от газа има на всички географски ширини.

Фосгенът е силно токсичен, заяви проф. Питър Бернат от университета на Йорк. Съобразявайки се със здравните рискове, свързани с този газ, химическата индустрия се опитва да открие негов заместител, за да прекрати използването му, допълни той.

Високо в атмосферата фосгенът може бавно да бъде окислен от ултравиолетовите лъчи и така да играе роля за изтъняването на озоновия слой.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Статията в PDF-формат може да се прочете тук: (КЛИКНЕТЕ)

- – - – - – -

Бел. admin: Трябва да разглеждаме горната информация на фона на свойствата на фосгена като газ. При обикновена температура той е стабилно, устойчиво съединение. Почти не се хидролизира от водните пари, затова концентрацията му, създадена във въздуха, се променя забележимо едва след дълго време. В промишлеността се използва за производството на оцветители и поликарбонатни плоскости.

сподели ме

2 коментари on “В атмосферата имало “значително количество” фосген”

  • Argon wrote on 24 февруари, 2010, 10:13

    Първо, ултравиолетовите лъчи не могат да окисляват, а да дисоциират или йонизират молекулите, ако са от областта на екстремалния ултравиолет, т.е. под 100 нм. Взаимодействието на електромагнитни кванти (каквито са УВ-лъчите) с вещество води до дисоциация, йонизация или възбуждане или комбиниран процес измежду тези три. Това трябва да е ясно поне на специалистите.

    Получените радикали или йони вече биха могли да взаимодействат с другите газове.

    Даже и да има някакви фонови стойности на фосген в атмосферата, които със сигурност могат да се регистрират само с изключително прецизна апаратура, това не обяснява защо край Змейово концентрациите са толкова високи. В атмосферата има многократно повече азотни окиси, сероводород или хлороводород, отколкото би бил въпросният фосген. Това обаче също не обяснява защо се получават такива скокове в съдържанието им в северната част на Старозагорска област
    от време на време.

    Тези газове в земната атмосфера (без фосгена) имат като основен източник вулканите или атмосферните електрически явления (мълниите) – за азотните окиси. Тук обаче вулкан няма, освен това е достатъчно студено, за да няма гръмотевимна активност.

    Остава само възможността край Ст. Загора да действа нелегитимен източник от изкуствен произход, който продуцира и сероводород, и хлороводород, и азотни окиси, чат-пат серен диоксид и фосген.

    В обобщение – властимеющите да спрат да се правят на луди, а нас на будали.

  • Поликарбонат wrote on 26 февруари, 2011, 17:33

    Ами да спрем да мятаме бомби по полигоните, и да се концентрираме в ЕКО и БИО производство.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн