Кисинджър предсказа ядрено бъдеще

Вестник “Вашингтон пост” публикува днес статия на Хенри Кисинджър, в която бившият държавен секретар на САЩ изказва убеждението си, че Америка не би могла сама да реши ядрения проблем с КНДР, съобщава Pravda.ru, като цитира ИТАР_ТАСС. “Без ключовите играчи в Североизточна Азия – Китай, Южна Корея, САЩ и Япония, и при важната роля на Русия няма да можем да намерим дългосрочно решение, пише Кисинджър. “Мъдрата дипломация – за това, да се убеди Северна Корея да унищожи ядреното си оръжие и запасите си от радиоактивни материали, – би взела под внимание както пакет от стимули, така и натиск, – продължава Кисинджър. – Не е достатъчно само да се иска от другите страни, особено от Китай, усилване на натиска. Спешно е нужна концепция за политическа еволюция в Североизточна Азия”.

___d0bad0b8d181d0b8d0bdd0b4d0b6d18ad180-d185d0b5d0bdd180d0b82Гуруто на дипломацията е на мнение, че “ако продължим търпеливо да се отнасяме към конфронтационните методи, използвани от Северна Корея, то разпространението на ядреното оръжие ще излезе от контрол. Възможно е то да започне да се разпространяве не само в Североизточна Азия, но и в Близкия изток”. “Китай тогава ще се окаже в обкръжението на държави, притежаващи такова оръжие, – продължава мисълта си Кисинджър. – Но ако Китай започне сега да оказва на Пхенян силен натиск, без да го съгласува с Америка, то Пекин трябва да се опасява от хаос по границата си с КНДР”. А на САЩ сценарият за разпространението на ядреното оръжие “ще наложи преоценка на стратегическото планиране”. “Голямо внимание ще се наложи да се отделя на противоракетната отбрана, – посочва бившият държавен секретар. – Ще се наложи да прекрояваме американската стратегия за сдържане в света, която държи под око вече много страни с ядрено оръжие”.

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн