Известен учен предрече кризата още преди година

Един от големите руски математици, който предсказа кризата още преди година, предвидливо и навреме си продаде апартамента и вилата, съобщи “Российская газета” .

Академик Виктор Маслов е един от блестящите руски математици. Той е решил немалко държавни задачи с най-висока трудност, включително разчета на чернобилския саркофаг. Той също така с математическа точност предсказа дефолта в Русия през 1998 г., а още по-рано – и разпадането на СССР. Лауреатът на Ленинска и няколко държавни награди акад.Маслов разказа защо сегашната криза бе неочаквана за икономистите по света и как е успял да я предскаже преди година.

- Акад. Маслов, днес мнозина недоумяват как икономисти, в т.ч. лауреати на Нобелова награда, проспаха разразилата се криза. Каква е причината за този пропуск?
- За да ви стане ясно, ще дам пример от физиката. Когато в началото на миналия век резултатите от експериментите не се побираха в рамките на класическата механика, стана ясно, че е нужна нова физика – квантовата. Сега имаме аналогична ситуация в икономиката. Тя се крепеше на теорията на вероятностите, но сега по много причини нейните закони са недостатъчни. Нужни са нови теории. Аз успях да покажа, че тези явления, които сега протичат в икономиката, имат немалко общо физиката. Ако говорим съвсем просто, то става дума за така наречените фазови преходи, когато ситуацията се влошава не плавно, а внезапно, лавинообразно преминава от едно състояние в друго. Сегашната криза е типичен пример за това. Тези процеси са добре известни на физиката и са описани с формули. Подобни формули могат да се приложат и към икономиката. Например може точно да се предскаже ще се разрази ли криза или не, и даже да се назове датата й.

- Тоест лично Вас кризата не Ви изненада?
- Точно така. Още миналото лято аз си продадох апартамента и вилата, а парите ги преведох на децата си в чужбина. Моите разчети показаха, че Америка отдавна е прескочила един праг, или критично число, след което задължително, като лавина, ще се разрази криза. Същият неуправляем фазов преход. Разбирайки, че децата ми ще се окажат в тежка ситуация, аз им дадох няколко съвети как най-добре да употребят тези пари, за да изпреварят събитията.

- За какви критични стойности говорите?
- Пресметнах критичното число за дълговете на САЩ. Оказа се, че тяхната икономика отдавна е преминала онази конкретна граница, а значи е в банкрут и отново лавинообразно ще рухне в дългова яма. Което и стана.

- Вашите знания могат ли днес да помогнат за излизане от кризата? Какво бихте посъветвали Барак Обама?
- Не трябва да бъдат спасявани тези, които са виновни за станалото, и преди всичко банките от Уол стрийт. Техните дългове отдавна вече са преминали всякаква граница. Помощта е нужна за сравнително неголемите банки от вътрешността на страната, които обслужват най-вече хората. Освен това трябва да се въведе държавно регулиране на банковата сфера, за да може не стихийно, а с помощта на твърди лостове САЩ да бъдат извадени от дълговата яма. Как да се направи това конкретно? Отговорът може да се получи, като се изчислят критичните стойности за различните видове дългове.

- А какво може да се прави за излизането от кризата на Русия?
- Нямам отговор, тъй като нашата икономика е закрита и делът на сенчестата икономика е твърде голям. Затова е невъзможно да се пресметнат критичните стойности и да се получи обективна картина.

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн