Избират новия Кмет на Млада Загора

STZAGORA.NET

Младежкият общински съвет е проект, подкрепен от Община Стара Загора и вече с 15-годишна традиция

За 15-та поредна година в Стара Загора ще се проведе избор на млад кмет и младежки общински съвет. На 5 Октомври – Деня на Стара Загора, кметът на общината връчва ключа на града на младия кмет и младите хора символично управляват Стара Загора за един ден. Кандидатите тази година са от 6 старозагорски училища, а комисията ще е от бивши кметове на Млада Загора и членове на Младежкия общински съвет.

Утре (4 октомври) късно вечерта Стара Загора ще има своя нов Кмет на Млада Загора – след оспорван избор в три тура, който се провежда от 1997 година насам в навечерието на Празника на града – 5 октомври.

И тази година кандидатите за Кмет на Млада Загора ще изложат своите платформи, ще ги защитават, отговаряйки на въпроси на останалите претенденти, ще седнат на Горещия стол и ще имат импровизирано интервю с журито, съставено от 9 души, бивши членове на МОС и представители на организации, работещи за и с млади хора.

Кандидатите за участие в състезанието за Кмет на Млада Загора тази година са:

* Oт ПГ по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов” – Евгения Ангелова Ангелова;
* Oт ТГ ”Княз Симеон Търновски” – Калина Димова;
* Oт СОУ ”Максим Горки” – Калина Петкова;
* Oт СОУ»ЖЕЛЕЗНИК» – Стиляна Георгиева Тодорова;
* Oт ПМГ”Гео Милев” – Константин Петров Петров;
* Oт ГПЧЕ”Ромен Ролан” – Виктория Димова.

Изборът е на 04.10.2011 година, вторник, от 19.00 ч. в Младежкия дом. Заповядайте… участвайте и подкрепете своите кандидати. Да покажем отново как го правим ние!

Първият в страната Младежки общински съвет (МОС) е създаден да помогне и осъществи връзката на младите хора с институциите на държавно и общинско ниво и с неправителствения сектор.

През изминалия 15-годишен период МОС доказа себе си като организация на непосредственото участие на младите хора в живота на общността, в решаването на проблеми, пряко засягащи израстването и формиране като младите хора като личности.

През годините над 500 млади хора са били членове на МОС, тук са добили опит, създали са приятелства за цял живот. Едно от най-важните събития в живота на организацията е изборът на Кмет на Млада Загора – в навечерието на 5 октомври – Празник на Града на липите, поетите и правите улици.

Малко история за избора на Кмет на Млада Загора и Младежки общински съвет-Стара Загора:

Кметове на Млада Загора досега:

Николай Гюргенов – ПМГ”Гео Милев”
Ивелин Георгиев – ГПЧЕ”Ромен Ролан”
Златна Михайлова – ГПЧЕ”Ромен Ролан”
Стефка Георгиева – СОУ”Иван.Вазов”
Деян Димитров – ТГ”Княз Симеон Търновски”
Георги Георгиев – ТГ „Княз Симеон Търновски”
Рафи Шахугян – ПМГ „Гео Милев”
Ваня Кръстева – СОУ „Васил Левски”
Неда Костадинова – ГПЧЕ „Ромен Ролан”
Мартин Акинреми – ПГВМ „Иван П.Павлов”
Генчо Керезов – ТГ „Княз Симеон Търновски”
Росица Тонева – ПМГ „Гео Милев”
Антон Атанасов – СОУ „Иван Вазов”
Денис Димитров – ТГ „Княз Симеон Търновски”

Кметът на Млада Загора се избира чрез открит дебат в няколко оспорвани фази – представяне на платформа, дискусия с другите кандидати, отговори на въпроси отжурито. Стара Загора е първият град, в който през 1997 година започна тази традиция и тя продължава без прекъсване досега. Освен Младия Кмет, всяка година се избира Младежки общински съвет и негов председател, както и се гласува брой и състав на постоянни комисии към съвета – в последните години на 12 октомври, Празник на българската община.

Сега представителите на различните училища от Стара Загора в МОС са около 35 души, а постоянните комисии са 4 на брой – комисия по социална и училищна политика, комисия за превенция на престъпността сред млади хора, комисия култура и спорт , комисия екология и здравеопазване.

Многобройни са проявите, които организира или в които участва МОС. Сред инициативите на съвета са кампаниите за превенция от ХИВ/СПИН, за посрещането на Празниците Свети Валентин, Коледа, неповторимото като дух Факелно шествие в навечерието на Националния празник на България. Всяка година МОС организира Форум на училищните съвети, на който се обсъжда живота на младите хора в училище и начините да го направят по-богат и по-пълноценен.

Една от най-работещите комисии в МОС е тази за превенция на престъпността сред млади хора. В нея те работят заедно с професионалистите – полицаи от Стара Загора. В 6 поредни години се организира кампанията „Мисли за мен, когато шофираш” и 2 години – състезанието за млади водачи на автомобили, което е единствено в цялата страна.

МОС – Стара Загора
Уляна Кьосева, Пресцентър Община Стара Загора
-crl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн