ВАС решава през декември за Депото за отпадъци

STZAGORA.NET
“За 12 декември 2011 г. е насрочено делото във Върховния административен съд (ВАС), в което Община Стара Загора обжалва решението на Районния съд, който отмени становището по ОВОС за построяване на депо за отпадъци в село Ракитница – съобщи зам.-кметът Белчо Белчев. – Независимо от това по покана на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на 29 септември 2011 г. Общината внесе апликационната си форма за изграждане на депото, с което гарантира готовност за стартиране на програмата.

Така може да се каже, че сме пред стартиране. При решение на ВАС в наша полза веднага ще бъдем поканени да разпишем договора за финализиране на този проект, т.е. да започне превеждането на парите. С кофинансирането средствата възлизат на 52 млн. лева.”

Ако до сключване на договора с МОСВ се подпише договор със строител на депото или на претоварната станция, авансовата вноска от 5% ще стане на 20%. Т.е. строителните дейности ще започват с 10 милиона лева.

“Считам, че няма никакво правно основание ВАС да потвърди решението по ОВОС на Районен съд – Стара Загора. Действително няма ПУП, но той трябва да се изготви, когато има положителна оценка по ОВОС-а – категоричен е Белчев. – Всъщност той отдавна е готов, но поради посочената причина не е гласуван от Общинския съвет.”

На 29 септември т.г. по настояване на Инициативния комитет в защита на село Ракитница е проведена среща с г-н Расмунсен, ресорен от Европейската комисия за България по еврофондовете. Той е посетил на място Мандра баир и определената за депо площадка в старозагорското село.

Г-н Расмунсен е казал, че българското законодателство е този орган, който ще се произнесе по спорния доклад по ОВОС. Ако той бъде отхвърлен, тогава ще се мисли какви други дейности ще се предприемат. Но ако отговаря на екологичните норми, гражданите на с. Ракитница нямат право да протестират.

В същото време Общината работи по обществените поръчки за техническа помощ, за надзор, строител и пр., тъй като няма да има технологично време за изпълнение на проекта. На 31 юли 2014 година съоръжението трябва да бъде предадено. От това, че има съдебен спор, времето за изпълнение няма да бъде удължено.

Леда ВЕСЕЛИНОВА
-crl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн