Откриха пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа към старозагорската УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2105IMG_2131С тържествен водосвет днес беше официално открита пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа към старозагорската УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“.

От Министерството на здравеопазването са осигурени капиталови средства в размер на 580 хиляди лева, за легла и апаратура са осигурени още 23 хиляди лева, а предстои да бъдат доставени осем нови хемодиализни апарата. Изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев припомни, че за първи път хемодиализа в Стара Загора е извършена през 1977 година.

“Днес сме тук, за да открием новото отделение по хемодиализа с 12 новооткрити поста. Изказвам благодарността си за усилията на проф. Йовчев и на господин Емил Христов за това, че не спряха да търсят вариант пациентите, нуждаещи се от хемодиализа от Стара Загора и региона, да получат съвременните грижи, които заслужават. Нещо повече, Министерството на здравеопазването е осигурило средства за дооборудването с апаратура на Клиниката и е въпрос на време новите апарати да бъдат доставени”, заяви здравният министър.

Той подчерта, че под ръководството на изпълнителния директор проф. Йовчев през последните три години лечебното заведение е с положителен финансов резултат. „В рамките на няколко години от лечебно заведение със сериозен финансов отрицателен резултат, благодарение на добро управление и грижа на проф. Йовчев, за трета поредна година УМБАЛ “Киркович” успява да е с положителен финансов резултат, което коства изключителни усилия”, категоричен бе министър Ангелов.

В момента на хемодиализа са 32-ма пациенти. Новата база отговаря на всички стандарти за лечение на пациенти с бъбречни заболявания, които подлежат на хемодиализа. Отделението по хемодиализа разполага с 14 поста за лечение на пациенти с хронична и остра бъбречна недостатъчност.

През следващите дни ще бъде обявена обществена поръчка за закупуването на още 8 нови хемодиализни апарата. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването. „Всичко това стана възможно със съдействието на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и на Министерството на здравеопазването. Надявам се ежедневната комуникация и разбирането между институциите да продължи и занапред, за да се развива Университетската болница в Стара Загора“ – каза проф. д-р Йовчев. Той добави, че първото Отделение по хемодиализа в тогавашната Първостепенна болнца „Проф. д-р Стоян Киркович“ е създадено през 1977 г. и в сградата, в която се помещаваше до момента, не са извършвани ремонти.

В събитието участваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, Иванка Сотирова – заместник-кмет на Стара Загора, началникът на Клиниката по нефрология и хемодиализа проф. д-р Илия Попов, зам.-ректорът на Тракийски университет доц. Емил Славов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков, директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Жулиета Здравкова, ръководители на здравните институции в Стара Загора и др.

IMG_2103IMG_2120

IMG_2112IMG_2132
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн