Маноил Манев: Общинските съветници са били нагло подведени за УСШ

STZAGORA.NET
“След като прегледах цялата документация по случая с решението на Общинския съвет в Стара Загора за безвъзмездно отдаване на залата на бившата Ученическа спортна школа (УСШ) на СК “Бадминтон” и се консултирах с юристи, заявявам, че то не само е неправилно, но е и незаконосъобразно.”

Това съобщи вчера на пресконференция говорителят на спортните клубове, развиващи дейност на територията на залата – Маноил Манев.

Припомняме, че на последната общинска сесия от 26 май т.г. за втори пореден път (след като областният управител върна предходното им решение от 31 март т.г. основно заради липса на съгласие от страна на министъра на физическото възпитание и спорта) 32-ма старейшини с положителния си вот дадоха спортната зала УСШ на СК “Бадминтон” за 10-годишно безвъзмездно ползване.

В сряда Манев обвини членовете на общинската спортна комисия, че фактически са станали страна по случая, тъй като именно те са изпратили писмо до спортния министър Свилен Нейков, с което се иска неговото съгласие за предоставяне на залата. Според него това би трябвало да направи единствената заинтересувана страна, тоест СК “Бадминтон”, но не и спортната комисия, която с това си действие проявявала откровен лобизъм в полза на спортния клуб. Прецедент, незапомнен в досегашната работа на ОбС.

Манев беше категоричен, че освен откровения лобизъм, въпросното писмо съдържа и две неистини. В него се твърди, че искането на СК “Бадминтон” за предоставяне на зала УСШ е получило “гореща подкрепа от БФБ и на старозагорската общественост”. За намеренията на спортния клуб обаче не е правено никакво обществено обсъждане, а напротив, изразено е негодувание от страна на останалите клубове, ползващи залата, уточни Манев.

Втората неистина в писмото е твърдението, че “зала УСШ се ползва от СК “Бадминтон” за осъществяване на тренировъчна и състезателна дейност от 1989 г.”.

Маноил Манев се позова на член 50, т.Д от Закона за физическото възпитание и спорта, според който общински или държавен имот може да се предостави за 10 (20)-годишно безвъзмездно ползване единствено на спортни клубове, които 10 последователни години непрекъснато са развивали дейността си в нея. С документи той доказа, че никога СК “Бадминтон” не е ползвал зала УСШ, а в нея са се водили само тренировки по този вид спорт, и то от треньор, който получава заплата от Общината. Освен това наличната документация показвала, че зала УСШ е била държавна собственост до 2007 г., след което става общинска. Въпреки тези факти някой от Община Стара Загора е издал удостоверение, че СК “Бадминтон” осъществява тренировъчен и състезателен процес в спортната зала от 1998 г. съгласно утвърден график. И точно този документ е бил представен на министъра на спорта Свилен Нейков. Кой и защо го е сътворил, дали е било административна грешка, или умишлено, ощетените от решението на старейшините спортни клубове могат само да гадаят.

Пред медиите Маноил Манев беше категоричен, че за да получат желаното съгласие от Министерството на физическото възпитание и спорта, на министър Нейков са били предадени документи с невярно съдържание, които са повлекли след себе си негативни последици за спорта в Стара Загора, а старейшините, взели спорното решение, са били нагло подведени.

Той изрази надежда, че прокуратурата ще се самосезира по случая.

Тихомир ЕТЪРСКИ
Йовка ВЕЛИКОВА
-crl

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн