Областният управител Живка Аладжова участва в тържествата по повод Националния празник на връх Шипка

STZAGORA.NET


Областният управител Живка Аладжова участва в честването на Националния празник на Република България на връх Шипка на 3 март 2014 година, поднесе венец и сведе глава пред паметника на Свободата на връх Шипка.

Слово пред множеството на площада произнесе Министър-председателят на Република България Пламен Орешарски.

„В Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей” и това е Шипка. Под краката ни днес лежи подвигът на младите опълченци, които венчаха България с лаврови венци и се бориха, за да бъдем свободни. Нека стъпваме внимателно по тази земя, на която дадоха живота си нашите предци. Вярвам, че ако се вслушаме, ще чуем техния завет, защото Балканът най-добре помни историята и най-истински я разказва „от урва на урва и от век на век”, каза в приветствието си министър-председателят на Република България Пламен Орешарски.

С приветствие към присъстващите се обърна и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

На връх Шипка на 3 март бяха народни представители, представители на посолството на Руската федерация в Република България и генералният консул на Русия в Русе, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметовете на общините Казанлък и Габрово, областният управител на Габрово, председателите на общински съвети и общински съветници, кметове на общини, директори на културни институти и ръководители на органи на изпълнителната власт и др.

Заупокойна молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габрово.

Въпреки снега официалните гости и хиляди българи стигнаха пеша до връх Шипка, където положиха венци и цветя.

Пред Паметника на свободата на връх Шипка министър-председателят Пламен Орешарски прие почетния караул от военнослужащи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бриг.ген. Димитър Шивиков и се поклони пред паметта на загиналите опълченци и воини за Свободата на България.

Тук бе изпълнено стихотворението „Опълченците на Шипка” от капитан Николай Господинов от Втора Тунджанска лекопехотна бригада. Заупокойна молитва за загиналите отслужи Н.Пр. Крупнишкият епископ Инокентий в съслужие със свещеници от Казанлък.

Присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание. Бяха поднесени венци и цветя от официалните гости и от гражданите, след което прозвуча българският химн, изпълнен от военен духов оркестър към бригадата в Карлово. В криптата на Паметника бе отслужена Вечная памет и костницата бе прелята с червено вино.

По-рано същия ден Областният управител Живка Аладжова присъства на церемонията по издигането на Националното знаме на Република България на площада пред община Стара Загора.

Венец от областния управител Живка Аладжова бе положен и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн