Д-р Кирил Добрев (ГЕРБ): Обединението на двете в болници в Стара Загора не е грешка

STZAGORA.NET

Ясно и категорично искам да заявя, че обединението на двете болници в Стара Загора – МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” и Университетска не е грешка, както твърди настоящият здравен министър д-р Таня Андреева. Това каза народният представител от ГЕРБ д-р Кирил Добрев, бивш зам.-министър на здравеопазването, който заедно с колегите си Пламен Йорданов и Андон Андонов дадоха пресконференция по въпроса.

“Грешка беше разделянето на болницата през 1993 г. което доведе до абсурдното положение да се дублират отделения и лаборатории в една и съща сграда, да се разделят операционни блокове, едната болница да има АГ отделение, а другата родилна зала и т.н.”, коментира д-р Добрев. Ако трябва да се търси някаква вина, то тя е в късното обединение на двете структури в Стара Загора. Повече от година се бави и самото преструктуриране.

Очакват се масови, над 30% съкращения в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” (Университетска), което ще доведе до риск да се намали обемът на дейностите, да се изгубят отлично подготвени медицински кадри. Болницата обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и е една от най-натоварените в страната. При съкращения лекари, медицински сестри и акушерки могат да преминат на работа в частните болници, кадрите дори няма да са достатъчни, но това ще е в ущърб на неплатежоспособното население – малка част от пациентите могат да си позволят да се лекуват и да доплащат в частни лечебни заведения.

Затова нека здравното министерство да направи необходимото за известна икономическа стабилизация на обединената МБАЛ “Киркович”, да помогне с капиталови средства за поддържане на сградния фонд и енергийната ефективност, както и за оборудването на болницата с нужната модерна апаратура, апелира д-р Добрев. Той е категоричен, че здравеопазването не бива да бъде политизирано.

Народният представител Пламен Йорданов сподели, че на предстоящия национален форум на ПП ГЕРБ (16 февруари, зала 3 на НДК – София) ще се разглеждат промени в Устава на партията и в ръководството й. Очаква се избирането на двама нови зам.-председатели. Националното събрание ще даде нов импулс за работа и за развитие на структурите на ПП ГЕРБ в страната.

Депутатът Андон Андонов с тревога коментира, че при дефицит на парични средства от 2,35 млрд. лв. в българската енергетика най-потърпевши са “Мини Марица-изток”. Несъбраните вземания на дружеството към момента са над 100 млн. лв., без още да е въведено обещаното увеличение на изкупната цена на въглищата. За закъснението тези дни той ще зададе писмен въпрос на министър Стойнев. През 2013 г. износът на ел.енергия от страната е намалял с една четвърт в сравнение с 2012 г., каза още народният представител.

Държавата не е успяла да се договори със собствениците на “Ремотекс-Раднево” за откупуване на закъсалата фирма, въпреки че Министерството на икономиката и енергетиката е създало група за оценката й, стана дума на брифинга. Постигнатото досега е само в кръга на 325-те лева социални помощи за работниците и налаганите вече над 7-8 пъти глоби на “Ремотекс” за неизплатените трудови възнаграждения.
#enl

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн