Ще ни връхлети геомагнитна буря със средна мощност през нощта срещу неделя (13/14 април)

STZAGORA.NET

Свързаният с вчерашното M6.5 изригване на Слънцето плазмен облак се движи към Земята със скорост около 1300 км/с. Според числения модел, направен с помощта на софтуерния пакет ENLIL, той ще достигне околностите на Земята около 01.30 часа българско време през нощта на 13 срещу 14 април (събота срещу неделя), съобщи ръководителят на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора доц. д-р Борис Комитов в сайта на институцията HELIOTARAXY.COM. Скоростта на слънчевия вятър ще достигне около 600-650 км/с. Очаква се това да предизвика на средни ширини геомагнитна буря с умерена мощност (бал G2), която в полярните райони да достигне бал G3 (мощна геомагнитна буря). Там ще възникне аврорална активност (полярни сияния).

Потокът на слънчеви протони с енергия, равна или по-голяма от 10 MeV, в момента е завишен около 800-1000 пъти над обичайния си фон. Потокът на слънчевите протони с енергия над 100 MeV e завишен около 10-15 пъти над фона си. Очаква се радиационната обстановка да се запази на ниво умерена радиационна буря (бал S2) или да се достигне до бал S3, т.е. мощна радиационна буря.

На средни ширини са възможни здравословни усложнения при хора с повишена нервна възбудимост, изразяваща се в безпокойство, безсъние, агресивно поведение, повишена консумация на лекарства с нервоуспокояващо и психотропно действие. Възможни са както индивидуални, така и масови прояви на агресивно поведение. Възможно е покачване на честотата на пътно-транспортните произшествия. Повишена е вероятността за инфаркти и инсулти.

Ако радиационната буря достигне очаквания бал S3, това ще доведе до значително покачване на радиационния фон на височини 8-12 км, т.е. в областта на полетите на гражданската авиация. Има слаб радиационен риск за екипажите и пътниците. Възможни са проблеми с телекомуникационните спътници, мобилните връзки, Интернет и системите за ориентация.
#enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн