Венелина Попова, адв. Александър Желязков и Иван Чапразов внесоха иск в Европейския съд срещу ниските пенсии у нас

STZAGORA.NET

Журналистката от Стара Загора Венелина Попова (на снимката – втора отдясно) превърна в реалност дългогодишна своя кауза. Заедно с адвокат Александър Желязков (първи отдясно) и от името на Българската асоциация на пенсионерите, представен от Иван Чапразов (в средата), е внесен колективен иск в Европейския съд в Люксембург срещу държавата. Той е първият по рода си и засяга правото на достоен живот на над 800 000 възрастни хора у нас.

Прагът на бедност за 2012 г. е 236 лв. при минимална пенсия от 145 лв., която получават 736 000 души. Т.е. държавата не осигурява дори минималните средства, необходими за оцеляването на възрастните хора, уточни пред медиите днес Венелина Попова.

Искът срещу държавата е за “тотален геноцид над пенсионерите”. “През последните години поставях проблема пред политиците от 3 народни събрания, от три правителства, но отговор или не получавах, или бе, че “имаме доброто желание, но пари няма” – каза Венелина Попова. – Затова мисля, че този иск е изключително справедлив. България е страна, член на Европейския съюз, и така повече не могат да съществуват 1 млн. пенсионери.”

Адвокат Александър Желязков, който е внесъл иска, акцентира върху факта, че и в нашата Конституция, и в Европейската социална харта е защитено правото на достоен живот на възрастните хора. “Завеждаме този иск, за да поискаме от ЕС да признае, че българската осигурителна система, която допуска пенсии под прага на бедност, е в противоречие с Европейската социална харта и със собствената ни Конституция. Искаме откриване на процедура срещу България, която да я задължи да синхронизира законодателството си с това на останалите страни от ЕС”, каза той.

Делото ще бъде образувано в понеделник.
#enl

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн