Казанлък чества 135 години от Освобождението си

STZAGORA.NET

На 9 януари 2013 г. (сряда) Община Казанлък организира тържествено честване на 135-та годишнина от Освобождението на Казанлък. На този ден се навършват и 135 години от боевете при град Шипка и с. Шейново.

В Девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък в 10.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на града, след което ще има празнична програма и полагане на цветя пред Паметника на загиналите казанлъчани.

Тържествата в с. Шейново започват в 11.00 часа пред Паметника на победата. НЧ „Освобождение 1884“ в населеното място организира изложба „Руско-турската война през погледа на военния кореспондент“, която ще бъде открита в 11.30 часа. В 12.00 часа ще започне честването в град Шипка пред храм „Рождество Христово”. Цветя на признателност ще бъдат положени в костницата на храма.
* * *
В Девическия манастир в Казанлък всяка педя земя е напоена със спомени и легенди от неговата двувековна история. През 1974 г. той, както и мраморната чешма в двора и сградите, използвани за руска болница по време на Освободителната война, са обявени за паметници на културата.

Проектът за църквата е изготвен от руски архитект по поръчка на Петербургския митрополит Исидор . Тя е еднокорабна, а стените й са изградени от местен камък. Първата копка е направена през 1857 г., строителството й трае 9 години от дебърски строители под ръководството на майстор Козма. Приз 1866 г. храмът е завършен и осветен от търновския гръцки владика Атанасий. През 1872 г. тук е построено и девическо училище.

Войските на Сюлейман паша, преследващи бегълците, след падането на Стара Загора, се настаняват в манастирския двор, като преди това избиват приютилите се там 340 ранени и болни жени, деца и старци. Временно църквата е превърната в затвор, в който пленени български и руски войници са оковани, измъчвани и избивани. Всички дарения от Русия са плячкосани, а рисунките по стените осквернени. При бягството си по-късно, турците правят опит да опожарят храма. На 27.12. 1877 г. (стар стил) руските войски освобождават Казанлък и слагат край на поругаването на манастирските светини. Изграденият паметник в двора на манастира е в памет на пострадалите 340 българи и на загиналите руски войни и български опълченци.

В края на декември 1877 г. монахините предоставят на военното командване на Брянско-орловските части двуетажната къща източно от храма за временна военна болница. Заедно с руските медицински сестри те поемат грижите за ранените болни. Тук са гробовете на руски войници.

През 2000 г. се създава инициативен комитет за реставрация на храма, а през 2001 г. се изготвя и одобрява проект за целта. Тук работи реставраторският екип на Таня Симова, Надежда Донкова и Саша Стойнова. Под саждите се появяват разкошни сцени с ярки багри и невероятно красива живопис.
*enl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн