32-годишният Христо Тенев хвана Богоявленския кръст в Казанлък

STZAGORA.NET

32-годишният Христо Тенев хвана Богоявленския кръст в студените води на Стара река в Казанлък днес малко след 11 часа. Ритуалът по хвърлянето на кръста на 6 януари – Йордановден, в Стара река се провежда за 16-та поредна година, но тази бе рекордна по броя на участниците в спасяването на кръста и по присъстващи малки и големи казанлъчани.

19 смели момчета и мъже на възраст от 16 до 50 години се хвърлиха във водите на реката, за да извадят кръста, който бе хвърлен от отец Николай от храм „Св. Пророк Илия”. Късметът се усмихна на 32-годишния Христо Тенев-Марса. Той се хвърля в студените води на реката за 6-та година. Мъжът е арт-организатор на свободна практика, има малък син, който присъства на ритуала.

Церемонията по отбелязване на Богоявление започна със Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”, след което последва водосвет в двора на храма и литийно шествие до моста на Стара река.

В Богоявленските тържества участва кметът на община Казанлък Галина Стоянова, както и заместник-кметовете Петър Косев, Лилия Цонкова и Даниела Коева. Фолклорна програма изпълниха деца от Народно читалище „Пробуда” – с. Копринка

Най-младият участник в ритуала бе 16-годишният Стефан Ноев, който държи този рекорд вече втора година. Най-възрастният участник бе Милен Ганчев, който се хвърля за кръста вече 7-ма година. Своеобразен рекорд постави и именникът Йордан Йорданов, който записа тази година своето 14-то участие в мъжкото изпитание.

Кръшни български хора последваха спасяването на кръста в Казанлък.
*enl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн