“Умни” електромери охлаждат мераците за кражба на ток

STZAGORA.NET

Йорг Золфелнер

998-те електромера с дистанционно отчитане на показанията, които са монтирани по проект на “EVN България” в старозагорския квартал “3 чучура-север”, регистрират всеки опит за манипулацията им от страна на абонатите, съобщи пред медиите председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер. По този начин само за 6-те месеца от 1 октомври 2011 г до 30 март 2012 г. са установени 57 неправомерни въздействия върху тях и са начислени 86 361 квтч допълнителни корекции на сметки. Проектът, захранван от 3 трансформатора и с изградени 30 балансови групи на всеки жилищен вход, е допринесъл за близо четирикратното намаляване на технологичните загуби – от 18,12% до 4,98%.

Щетите за “EVN България” от кражби на електроенергия и съоръжения в Старозагорска област през първото полугодие на 2012 г. са за 275 хил. лв. При проверени 4016 обекта са констатирани 660 нарушения. Кражбите на кабели и оборудване на трафопостове (електромери, трансформатори) са 6 на брой. Общата дължина на откраднатите кабели е 310 метра.

За 7-те години, откакто е на българския енергиен пазар, “EVN България” отчита над 1 млрд. лв. инвестиции в модерна инфраструктура. Мрежовите загуби са намалени до под 11%, което пести 550 гигаватчаса енергия годишно. Авариите са намалени с 39%. Поставени са 1,5 млн. нови електромери. Новите и рехабилитирани електропроводи са 15 000 км. Пуснати са в действие 3 мобилни и 1 нова стационарна подстанция. Въведена е модерна клиентска структура и 24/7 обслужване.

В сътрудничество със “Зелени Балкани” и Българското дружество за защита на птиците са поставени 41 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в Старозагорска област. “EVN България” подкрепя и проект за инсталиране на колонки за зареждане на електромобили в Стара Загора. В областния град дружеството има свой учебен център, а по стажантската си програма “Младежи с бъдеще” е обучило в първата половина на 2012 г. 24 стажанти.
*enl

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн