Живко Тодоров: Община Стара Загора е взела всички мерки, за да няма хаос с градския транспорт

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус”

Живко Тодоров

Фокус: Г-н Тодоров, има ли опасност Стара Загора да остане без градски транспорт?
Живко Тодоров: Взели сме всички мерки да не се създаде хаос и да няма проблем с транспорта в Стара Загора. Мисля, че го постигнахме и няма напрежение.
Фокус: Защо Община Стара Загора прекрати договора с превозвача „Автобусни превози” ООД?
Живко Тодоров: На 9 юли получихме уведомление от „Автобусни превози” ООД, че поради лошото финансово състояние, в което се намира, ще спре да вози на 13 юли. Ние изчакахме, за да се уверим, че това е така. Констатирахме го в петък сутринта в 05.00 часа и до 07.00 часа нито една от линиите не се е движила. Автобусите не излязоха, затова веднага разговаряхме с алтернативен превозвач, който да поеме транспорта и в часовете след 07.00 часа градският транспорт вече беше възстановен в Стара Загора. Няма никакви проблеми. Така ще бъде временно – за шест месеца. Така е по наредбите – да се даде възможност временно да се покриват линиите с разрешение на областния управител до провеждането на новия конкурс. Сега ще подготвим условията за нов конкурс, така че да можем да защитим интересите на хората.
Фокус: Какви са констатираните нарушения на договора?
Живко Тодоров: Всъщност има неизпълнение на договора, защото когато превозвачът спре да вози по своя инициатива – това е нарушение на договора и за това го прекратихме. Веднага сключихме договор с алтернативен превозвач, който започна временно да вози, защото общественият интерес е много голям и веднага трябва да се реагира.
Фокус: „Автобусни превози” ООД ли е единствената фирма – превозвач в Стара Загора?
Живко Тодоров: Досега в Стара Загора имаше една единствена фирма, която вози. Сега в момента превозвач е фирмата ДЗЗД „Автобусни превози – Стара Загора”, която се състои от две фирми.
Фокус: Как ще процедирате с „Автобусни превози” ООД от тук нататък и дали ще има санкции?
Живко Тодоров: През последните месеци ние налагахме санкции на фирмата именно за неизпълнение на курсове. Това беше моментът, в който те спряха да превозват в Стара Загора. Със сигурност ще си търсим правата и те са свързани с приватизационния договор, защото през 2006 г. дружеството „Автобусни превози” ООД е било общинско и то е било приватизирано при Евгени Желев, който тогава е бил кмет. Тази приватизация в последствие явно се оказва неудачна и не е в интерес на хората. Има неизпълнение по приватизационния договор – Общинският съвет вече гласува това неизпълнение – ние като община трябва да потърсим обезщетение в размер на 2 млн. лева. Тогавашният кмет Евгени Желев, който е позволил тази приватизация да се случи, всъщност е допуснал грешки – нещо, което не е било в интерес на хората. Ние ще търсим обезщетение от 2 млн. лева във връзка с неизпълнението по приватизационния договор от това дружество.
Фокус: Какво е обяснението на фирмата – защо не е изпълнявала курсове?
Живко Тодоров: Те казват, че не са рентабилни тези курсове, но до този момент не е имало от тях волеизявление, че искат да се направи преразглеждане на линиите от републиканската, областната и от общинската транспортна схема. Едва през последния месец постъпи такова искане от специално създадена комисия, която да прегледа нерентабилните линии. Това става едва след решение на Общинския съвет след разрешението на областния управител – така може да се премахват определени линии, а не с едностранно прекратяване от страна на превозвача, т.е. ние спазваме закона и гледаме преди всичко правото да бъде запазено.
Фокус: Ще бъде ли коректен превозвач новата фирма?
Живко Тодоров: Смятам, че всяка отговорна фирма трябва да спазва съвестно договорите. Ако не ги спазва, ние по същия начин ще бъдем безкомпромисни към всички без значение кои са. За нас е важно да се спазват договорите. Договорът гарантира ангажимента към хората, защото потребителя на тази услуга са гражданите и те трябва да се чувстват сигурни, когато става въпрос за транспорт. Ние ще заложим такива договори, които да гарантират интереса на обществото.
Фокус: Ще има ли сътресения за гражданите, които ползват градския транспорт, от преминаването на друг превозвач?
Живко Тодоров: Няма да има промяна към момента, защото това е за шест месеца. Това е временно, докато се проведе новият конкурс. Сега ще се подготвят правилата, в тях ще заложим по-високи критерии по отношение на автобусния парк, както и по отношение на другите договорни ангажирани. Ще направим един изряден договор, който да гарантира интереса на общината. Джипиеси трябва да бъдат поставени, за да може да се вижда движението в областта. Смятам, че ще успеем да гарантираме по-добро качество на услугата.
Фокус: Какво предстои от тук нататък?
Живко Тодоров: Ще подготвим процедурата по новия конкурс, ще го обсъдим заедно с Общинския съвет, защото той взима решение за обявяването на конкурс. Ще се включат различните политически групи при обсъжданията, така че да е напълно прозрачен, ясен и да е с по-добри критерии.
Фокус: Какво ще се случи с фирмата „Автобусни превози” ООД?
Живко Тодоров:Не знам самата фирма с какво ще се занимава. Това, което успяхме да направим, тъй като те бяха пуснали предизвестие за уволнение на своите работници –новата фирма, която пое, се свърза с тях и успя да наеме почти всички. Смятам, че на 100% всички бяха наети в това дружество, за да изпълняват курсовете на градския транспорт в Стара Загора, така че няма загубени работни места – напротив, запазиха си работата и се надявам да си изпълняват съвестно работата линиите. Това се очакваше от месеци, защото превозвачът имаше индикации, че няма да вози коректно.

Красимира ГЕОРГИЕВА
*enl

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн