Община Стара Загора прекрати договора с „Автобусни превози” ООД, автобусите вървят

STZAGORA.NET

Днес, 13 юли, Община Стара Загора прекрати едностранно договорa с „Автобусни превози” ООД за превоз на пътници. Комисия от общината още в ранните сутрешни часове на деня, между 5.30 и 7.00 ч. установи, че дружеството не изпълнява курсовете от градските линии. След изпратено писмо до областния управител Недялко Недялков той издаде разрешение за възлагане на превози на пътници по автобусни линии без конкурс, за срок от шест месеца.

Община Стара Загора сключи временен договор със ДЗЗД „Автобусни превози – Стара Загора”, като в новосъздаденото дружество влизат фирмите „Експрес” ООД и „Пир-импекс” ЕООД, с управители съответно Динко Динев и Тенчо Динев. Те са декларирали, че разполагат с автобуси (100 на брой) и бази, необходими за обслужване на линиите от градския и междуселищния транспорт.

Новата фирма-превозвач е преназначила работници от “Автобусни превози” ООД – Стара Загора. Курсовете на линиите ще се изпълняват без промяна. Няма да има промяна и на цената на билетите, и на намаленията за ученици, студенти и пенсионери, каза кметът Живко Тодоров.

На 9 юли в Община Стара Загора постъпи уведомление от досегашния превозвач „Автобусни превози” ООД, че от 13 юли спира превоза на пътници по градските линии в Стара Загора и областта. “Извиняваме се на гражданите на общината за създаденото неудобство и липсата на градски транспорт в ранните часове на деня”, каза по време на извънредна пресконференция днес кметът Живко Тодоров. Според сключения 10-годишен договор с досегашния превозвач „Автобусни превози” ООД трябва да имаме налице констатирано нарушение на договора. Такова именно е неизпълнението на курсовете между 5.30 и 7.00 ч. Веднага след това линиите бяха поети и вече се обслужват от ДЗЗД „Автобусни превози – Стара Загора”.

„Автобусни превози” ООД бяха санкциониран от възложителя – Община Стара Загора, за системно неизпълнение на курсове за месеците февруари, март и април. Освен това Надзорният съвет на Общинската агенция по приватизация констатира неизпълнение и на приватизационния договор, като неустойките по него са за над 2 млн. лв., които представляват 50% от предвидените, но неизпълнени инвестиции. Те ще бъдат търсени от санкционираното дружество по съдебен ред.

По искане на досегашния превозвач кметът на общината е назначил комисия, която да се произнесе по “скандалните” нерентабилни линии, заради които тръгна спорът между двете институции от м. февруари.
*enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн